Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
Economic Outlook 2025 - Webinar - Het jaar van de importtarieven
Video van het Engelstalige webinar van het Economisch Bureau van ABN AMRO over de economische vooruitzichten voor 2025.
Visie op 2025 Special - We moeten praten over China…
Special in twee delen: Europese economie heeft juist nu baat bij handel met China, van de hand van Sandra Phlippen. En "Impact van Chinese groei op Europa – Aanbodschok groter dan vraagschok", door senior econoom China Arjen van Dijkhuizen.
Visie op China 2025 - Dat 2018 (tarief)gevoel– Wat is er anders in 2025?
Net nu het groeimomentum tegen het einde van 2024 wat tekenen van herstel vertoont, leidt de verwachte verhoging van invoertarieven onder Trump 2.0 tot extra tegenwind in 2025. We gaan uit van een grotere tariefschok dan in 2018-19, met opbouw naar een gemiddeld tarief van 45%. Wel is China nu minder afhankelijk van de VS, heeft het instrumenten ontwikkeld om met de tariefschok om te gaan, en zal Beijing extra stimulus uitrollen ter compensatie. We verwachten dat de groei vertraagt van 4,9% in 2024 naar 4,3% (was 4,5%) in 2025 en 4,2% in 2026.
Visie op de wereldeconomie 2025 - Het jaar van de importtarieven
De terugkeer van president Trump betekent waarschijnlijk een aanzienlijke verhoging van de Amerikaanse importtarieven in 2025. China zal het zwaarst worden getroffen, maar ook Europa zal worden getroffen, wat zal leiden tot een scherpe vertraging later in het jaar. Importtarieven bedreigen het herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China, terwijl in de VS deregulering en belastingverlagingen de schok van tariefstijgingen op de reële inkomens gedeeltelijk zullen opvangen. We verwachten dat de inflatie in de VS zal stijgen, maar in de eurozone juist onder het streefcijfer van 2% zal uitkomen. Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de beleidsrente van de Fed langzamer en minder vaak wordt verlaagd en de rente van de ECB daalt naar 1%. Dit zal de wisselkoers tussen de euro en de dollar euro in de loop van 2025 naar pariteit duwen.
Belangrijke hoofdpunten Global Outlook 26 november 2025
De terugkeer van president Trump in het Witte Huis betekent waarschijnlijk een aanzienlijke verhoging van de Amerikaanse importtarieven in 2025. China zal het zwaarst worden getroffen, maar ook Europa. De wereldhandel en -groei zullen aanvankelijk profiteren van een vervroeging van de tariefverhogingen, maar later in 2025 sterk vertragen. Tegen deze achtergrond herstelt de binnenlandse vraag in de eurozone en China, geholpen door dalende rentetarieven en gerichte fiscale maatregelen in China, terwijl in de VS deregulering en belastingverlagingen de schok van de tariefstijgingen voor de reële inkomens zullen helpen verzachten. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed de rente langzamer en minder vaak zal verlagen en de depositorente van de ECB uiteindelijk zal dalen tot 1%. Verwacht wordt dat dit de euro in de loop van 2025 richting pariteit ten opzichte van de dollar zal duwen.
Nieuwe ramingen na de Amerikaanse verkiezingen
Global macro: importheffingen van Trump raken de groei en inflatie en zorgen daarmee voor verdere divergentie tussen de Fed en de ECB – De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen maakt dat we aanpassingen doen aan onze groei- en inflatieramingen. Hoewel het tellen van de stemmen nog niet afgerond is, lijkt de Republikeinse partij op koers om naast het presidentschap en een meerderheid in de Senaat ook een meerderheid in het Huis te behalen. Doordat president Trump alle drie de takken van de regering controleert, heeft hij veel macht om zijn beleidsagenda uit te voeren. Desondanks blijft het onzeker of, op welke manier, en wanneer Trump importheffingen in gaat voeren. Hierdoor zijn onze ramingen met significant meer onzekerheid omgeven dan gebruikelijk.
China - Wachten op omvang steun via de begroting … en verkiezingen VS
Septembercijfers laten zien dat de Chinese economie het derde kwartaal iets positiever heeft afgesloten. Vorm van steun via begroting wordt duidelijker; meer informatie over omvang en timing ervan volgt. Stimulus verandert risicobalans rond groeiramingen positief, maar dit kan wijzigen na verkiezingen VS.
Global Monthly - Stilte voor de storm?
De wereldeconomie staat op scherp aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag 5 november. Opiniepeilingen kunnen geen uitsluitsel geven over de uitslag, die onzeker blijft. De inzet kan nauwelijks hoger zijn. Een overwinning van Harris zal waarschijnlijk leiden tot een voortzetting van de status quo. Een overwinning van Trump daarentegen kan aanzienlijke nieuwe belemmeringen voor de wereldhandel en neerwaartse risico's voor de wereldwijde groei betekenen. Deze maand geven we een overzicht van onze uitgebreide berichtgeving over de Amerikaanse verkiezingen tot nu toe.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly 29 oktober 2024
De Amerikaanse economie koelt af, China lijdt nog steeds onder de zwakke vastgoedsector en het herstel in de eurozone dreigt om te slaan. Ons basisscenario blijft dat de wereldeconomie in 2025 naar een meer trendmatige groei beweegt, maar de neerwaartse risico's zijn toegenomen, vooral in de eurozone. Een sterke opleving is onwaarschijnlijk zolang de rentetarieven hoog blijven. Agressievere renteverlagingen door de Fed en de ECB en stimuleringsmaatregelen door China kunnen helpen. Er blijven echter neerwaartse risico's door mogelijke nieuwe handelstarieven als Trump in november wordt herkozen. De inflatie blijft gunstig. De dalende olieprijzen helpen, maar de loongroei en de diensteninflatie in de eurozone blijven te hoog. De ECB en de Fed zijn begonnen met het verlagen van de rente. Wij verwachten dat beide centrale banken de rente blijven verlagen tot later volgend jaar een neutraler renteniveau wordt bereikt. Toch zal het enige tijd duren voordat de renteverlagingen de groei een betekenisvolle impuls geven.
Global Monthly - Zullen consumenten op tijd zijn om het herstel van de eurozone te redden?
De reële inkomens in de eurozone groeien weer sterk, maar terwijl de dienstensector het goed blijft doen, blijft de goederenconsumptie onder druk staan. Zwakke kredietverlening en zwak vertrouwen lijken de belangrijkste factoren. Maar recente datapunten laten een teken van leven zien dat suggereert dat de eurozone aan de vooravond staat van een ommekeer in de consumptie. De tijd dringt - uit enquêtes blijkt dat bedrijven op het punt staan de handdoek in de ring te gooien door de zwakke vraag. De komende maanden worden cruciaal voor de vooruitzichten van het herstel in de eurozone. De consumptie in China was ook lauw, maar consumptie in de VS hield stand dankzij sterke kredietgroei. Regionale updates: De bedrijvigheid ziet er zwak uit maar de loongroei is nog steeds te hoog in de eurozone, terwijl huishoudens in Nederland eveneens terughoudend zijn om hun reële inkomenswinsten uit te geven. In de VS lijkt het recessierisico nog steeds beperkt, ondanks de renteverlaging van 50 bp door de Fed. Ondertussen schakelt China eindelijk over van industriebeleid naar vraag stimulering.