Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
VS – De eerste maand van Trumps importheffing dreigementen
Een maand na de inauguratie van Trump is de onzekerheid over het handelsbeleid alleen maar toegenomen, met bredere, onduidelijke , chaotische onderhandelingen, en het terugkrabbelen en uitstellen van voorstellen. Op basis van de huidige voorstellen zijn Canada en Mexico het meest kwetsbaar. De voorgestelde importheffing van 25% zou ook een aanzienlijk negatief effect hebben op de VS. Wederkerige importheffingen zijn waarschijnlijk minder schadelijk voor de VS in vergelijking met de eerder voorgestelde universele importheffing, maar een gebrek aan een duidelijke definitie of bovengrens voor de importheffingen zorgt voor grote onzekerheid over de mogelijke impact.
VS - Trump vergroot ook risico's voor arbeidsmarkt
Trumps immigratiebeleid en personeelsbeleid bij de overheid vergroten de neerwaartse risico's voor de economie. Op de arbeidsmarkt zullen vraag en aanbod naar verwachting niet goed op elkaar zijn afgestemd, wat leidt tot een stijging van zowel de werkloosheid als de vacaturegraad. Het gevreesde inflatoire effect van het arbeidsmarktbeleid zal waarschijnlijk beperkt zijn.
FX Weekly - Vooruitzichten van de yen in acht grafieken
De yen verzwakte per saldo aanzienlijk in 2024, met grote schommelingen gedurende het jaar. We verwachten dat de yen het in 2025 beter zal doen dan de euro en licht zal verzwakken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. We hebben onze prognoses voor de yen iets aangepast.
Fed Watch – Het einde van de renteverlagingen
Na de hoger dan verwachte inflatie in januari verwachten we dat de Fed haar beleidsrente voor onbepaalde tijd op dit niveau zal laten, waardoor de beleidsrente op restrictief terrein blijft. Het gebrek aan desinflatie betekent dat de Fed niet verder zal kunnen versoepelen voordat de inflatie een nieuwe impuls krijgt van de tarieven. Het is onwaarschijnlijk dat de arbeidsmarkt zo dramatisch zal verzwakken dat de balans van de Fed haar mandaat doorslaat naar renteverlagingen.
NL Update – Een sterk einde aan een jaar van herstel
De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,4% k-o-k wederom sterk gegroeid. Na twee solide kwartalen (1,1% en 0,8% respectievelijk) groeide de economie in 2024 als geheel met 0,9%. De groei in het vierde kwartaal werd voornamelijk gedreven door een positieve handelsbalans, sterke investeringen en de binnenlandse consumptie van huishoudens en de overheid. In de komende kwartalen verwachten we dat de groei doorzet. Richting de staart van 2025 zal de groei afnemen door de verwachte invoering van Amerikaanse invoerheffingen door President Trump.
ESG & Economie - Batterijen spelen een sleutelrol als ze een lage koolstofvoetafdruk hebben
Batterijen spelen een cruciale rol in de energietransitie door de energie op te slaan die wordt geproduceerd door intermitterende hernieuwbare bronnen en ze helpen de capaciteitslimieten van het elektriciteitsnet te beperken. De Europese Commissie verwacht dat batterijen tussen 2025 en 2030 de waterkrachtcentrale zullen overstijgen als de belangrijkste bron van opslag. Op 17 augustus 2023 is een nieuwe wetgeving voor batterijen van kracht geworden. De wetgeving bevat regels voor traceerbaarheid en transparantie gedurende de hele levenscyclus van batterijen. Verder bevat de wetgeving duurzaamheidseisen, regels voor de circulariteit van kritieke grondstoffen en eisen voor de prestaties en levensduur van batterijen. Als gevolg hiervan zullen de regels voor de koolstofvoetafdruk en de recyclingpercentages de komende jaren strenger worden, met gevolgen voor zowel consumenten als producenten. De Battery Directive zal een aanzienlijke impact hebben op de batterijen op de EU-markt. De regelgeving kan de aanschaf van batterijen en elektrische voertuigen in de EU vertragen.
FX Weekly - Dollarblokvaluta's hebben het moeilijk ten opzichte van de Amerikaanse dollar
Voor de dollarblokvaluta’s was 2024 een moeilijk jaar. Voor 2025 hangen de vooruitzichten af van hun politieke relatie met de VS, handelsspanningen, ontwikkelingen in China en het monetaire beleid in deze landen. Wij denken dat de Nieuw-Zeelandse dollar veerkrachtiger zal zijn en de Australische en Canadese dollar kwetsbaarder.
ESG & Economie - Aanpassen aan de hitte: klimaatbestendigheid en adaptatiefinanciering
Nu de wereld warmer wordt, is aanpassing aan klimaatverandering een noodzaak geworden. Het IPCC definieert klimaatadaptatie als de aanpassing van natuurlijke of menselijke systemen in reactie op werkelijke of verwachte klimaatveranderingen. Naarmate de wereldwijde uitstoot blijft stijgen, neemt de noodzaak voor landen, bedrijven en huishoudens om zich aan te passen toe. De aanpassing en de financiering van de aanpassing moeten gelijke tred houden met de escalatie van de gevolgen. De huidige adaptatieinspanningen zijn ontoereikend. Veel landen ondervinden nu al de negatieve gevolgen van acute of chronische fysieke risico's. Dit maakt klimaatadaptatie dringend noodzakelijk. Deze nota bespreekt wat klimaatadaptatie is en wat de uitdagingen zijn in het financieren van klimaatadaptatie.
Transactie Trends - De prijs van een energiecrisis voor huishoudens
Hoewel extreme gasprijsstijgingen alweer 2 jaar geleden zijn, ligt de energiecrisis van 2021-2023 nog vers in het geheugen. Hoe hebben de energielasten van huishoudens zich gedurende en na de energiecrisis ontwikkeld? Het is algemeen bekend dat niet iedereen op hetzelfde moment de impact van hogere energieprijzen voelde, maar waar staan we nu, twee jaar later?
Column - Alle ballen op methaan
Veel overheidsbeleid is er vooral op gericht om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen. Dit is immers het meest voorkomende broeikasgas in de atmosfeer van de aarde dat klimaatverandering veroorzaakt. Maar methaan krijgt steeds meer de aandacht. En dit is niet zonder reden. Het klimaateffect van methaan blijft een heet hangijzer.