Onze research

Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.

Alle Publicaties

307  resultaten

Article tags:
  • Grondstoffen

ESG & Economie - Risico’s in het aanbod van transitiegrondstoffen lopen op

In 2025 is de prijsindex voor transitiegrondstoffen met 10% gestegen, met name door het sterke herstel van de koperprijs en de eerste tekenen van herstel in Chinese industriële activiteit.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

Column - Rugdekking voor de industrie

In de afgelopen jaren heeft de Europese Commissie al heel wat EU-strategieën en actieplannetjes uitgezet om de transitie naar een koolstofarme economie op stoom te brengen. De Clean Industrial Deal (CID) is daar een voorbeeld van. Dit plan moet decarbonisatie aanjagen in de industrie en het voor bedrijven een stuk eenvoudiger maken. Want het zijn de bedrijven die het voortouw moeten nemen in deze transitie. Dan kun je maar beter een goed uitgekookt plan hebben met meer duidelijkheid en soepelere regels. Is de CID dan de bazooka voor de industrie?

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - Gasverbruik ligt sinds energiecrisis structureel lager

Het gasverbruik in Nederland ligt over de periode 2022-2024 gemiddeld 27% lager dan over de periode 2019-2021. Elektrificatie met hernieuwbare energie wint aan belang, maar gasgestookte energieopwekking blijft voorlopig nog nodig in Nederland. Ondanks de daling in gasverbruik en broeikasgasemissies, kunnen lagere gasprijzen in 2025 weer leiden tot een toename in verbruik en uitstoot, vooral in de industrie en glastuinbouw.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

Column - Staalindustrie weer in crisismodus

De Europese staalindustrie heeft momenteel pittig wat tegenwind te verduren. Zwakke vraag, hoge energiekosten, lage marges, stevige wereldwijde concurrentie, meer Chinese export van staal, toenemende druk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een nieuwe reeks van Amerikaanse handelstarieven. De staalindustrie heeft echter voor heel wat uitdagingen gestaan in de afgelopen decennia. Zij is daarmee gepokt en gemazeld als crisismanager. Maar zou het kunnen zijn dat deze storm iets te perfect is voor de Europese staalindustrie?

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - Kans dat energie-efficiëntiedoelen worden gehaald is klein

Hoe meer energie-efficiënter bedrijven zijn, hoe minder energie er wordt verspilt of hoe meer er wordt bespaard. Dit betekent heel concreet dat met een lager energieverbruik, minimaal dezelfde hoeveelheid output zal moeten worden gerealiseerd. In het bedrijfsleven wordt hier vaker de nadruk op gelegd, waarbij de relatief hoge en volatiele energieprijzen een belangrijke drijfveer zijn. Het lagere energieverbruik drukt de operationele kosten en heeft een gunstig effect op de marge. Maar tegelijkertijd brengen energie-efficiëntieverbeteringen ook minder uitstoot van broeikasgassen en maakt landen minder afhankelijk van de import van energie. Energie-efficiëntie wordt tevens gezien als het laaghangend fruit. Elk bedrijf – maar ook elk huishouden - is in staat om hiermee bij wijze van spreken morgen mee aan de slag kan gaan. Het zijn vaak relatief eenvoudige ingrepen waarvan de kosten laag liggen. Om deze redenen staat energiebesparing hoog op de Europese agenda. Via de Energy Efficiency Directive (EED, 2023) van de EU heeft elk lidstaat energiebesparingsdoelen opgelegd gekregen. Landen die onder de EED vallen moeten zorgen voor een vermindering van het finaal en primaire energieverbruik van minimaal 11,7% in 2030 ten opzichte van het niveau van 2020 (referentiescenario). In deze analyse gaan wij in op het finaal energieverbruik binnen de EU-27 en beschrijven wij de trends daarin. Aan de hand van de trend in het finaal energieverbruik is het mogelijk om energiebesparing en -efficiëntie deels in kaart te kunnen brengen. Ook belichten wij de ontwikkelingen binnen klimaatsectoren en welke belangrijke maatregelen zijn genomen of kunnen worden genomen. Voor Nederland specifiek verdiepen wij ons wat meer in de sectortrends en kijken wij tot slot wat de haalbaarheid is van de EU-energiebesparingsdoel voor Nederland.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

Column - Voorjaarsschoonmaak voor de industrie

Nog drie nachtjes slapen en dan is het zover: de Clean Industrial Deal. Ik kan niet wachten. De verwachtingen zijn namelijk hooggespannen. De EU staat onder flinke druk om haar industriële concurrentiekracht te versterken en tegelijkertijd een levensvatbare route voor industriële bedrijven uit te stippelen naar een koolstofarme economie. Tien tegen één dat het geen sledgehammer oplossingen gaat brengen, want de EU moet natuurlijk alle kikkers in de kruiwagen houden.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

Column - Alle ballen op methaan

Veel overheidsbeleid is er vooral op gericht om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen. Dit is immers het meest voorkomende broeikasgas in de atmosfeer van de aarde dat klimaatverandering veroorzaakt. Maar methaan krijgt steeds meer de aandacht. En dit is niet zonder reden. Het klimaateffect van methaan blijft een heet hangijzer.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - Investeren in koolstofarme technologieën loont

Met de uitbreiding van het EU emissiehandelssysteem met ETS-II in 2027 krijgen vrijwel alle bedrijven in de Nederlandse economie een sterke impuls om te investeren in decarbonisatie. Uit extern onderzoek blijkt dat bedrijven die actief investeren in koolstofarme technologieën doorgaans een hogere operationele marge hebben dan bedrijven die daar niet in investeren. Het vervroegen van het investeren in decarbonisatie kan voor veel bedrijven gunstig uitpakken. Op korte termijn investeren in decarbonisatie is namelijk in financieel opzicht voordeliger dan investeren op de middellange termijn. In de periode tot aan 2029 liggen de investeringskosten lager dan in de periode na 2030. Dan zijn bovendien ook de onderhoudskosten iets gunstiger.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

Column - Decarbonise, baby, decarbonise

De toon was al gezet met ‘drill, baby, drill’ van Trump. En het was daarmee geen verrassing dat de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs stapte. Het is weer een nieuw keerpunt in de ‘never-ending’ klimaatoorlog. Tot walging natuurlijk van veel voorstanders van meer klimaatactie. Het ingeslagen pad van de VS staat haaks op de plannen van de Europese Commissie en het advies van Mario Draghi. Die zetten juist meer in op decarboniseren. Het is de kern van de EU concurrentiestrategie… baby. Nog steeds een goed en houdbaar plan. Want het loont, zo blijkt.

Casper Burgering
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG en Economie - Hoge decarbonisatiedruk EU energie-intensieve industrie

Het tempo van emissiereductie in de EU-27 ligt ver onder het niveau van wat minimaal noodzakelijk is om het 2030-doel te kunnen bereiken. De industriële sectoren waar het relatief moeilijk is om de emissies te verminderen, zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 23% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU-27.

Casper Burgering

Filters