Onze research

Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.

Alle Publicaties

294  resultaten

ESG & Economie - Vijf klimaatuitdagingen in de klimaatsectoren

Uit deze analyse blijkt dat de ingeslagen weg met klimaatinitiatieven in sectoren in de post-Parijsperiode (2017-2023) onvoldoende tractie geeft voor het pad naar het 2030-doel. Volgen we namelijk de post-Parijsperiode trend in BKG-emissies, dan wordt het 2030-emissiereductiedoel (55% onder niveau 1990) met een verschil van 5% niet bereikt. Een recente analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) suggereert zelfs dat op basis van het huidige beleid de emissiereductietrend na Parijs voor veel sectoren zal vertragen.

Casper BurgeringGeorgette BoeleMoutaz Altaghlibi(+2)Vandaag

Column - Kan Europa ook profiteren van Trump?

Trump is nog steeds ‘the talk of the town’ (en ook de komende vier jaar). Van de Trump-analyses (buiten de VS) die ik tot dusver heb gelezen, is de teneur echter vooral negatief gestemd. In veel analyses is de conclusie namelijk dat Trump een grote negatieve impact gaat hebben op de mondiale economie en ook ecologie. Woorden als ‘vrees’, ‘donderwolk’, ‘hoofdpijndossier’ en ‘daar wordt niemand beter van’ kom ik tegen. Er gaat veel veranderen. Zo zullen de trans-Atlantische handel en de verhoudingen bijgesteld worden. En de groene agenda in de VS wordt een stuk fletser, met mondiale gevolgen. Maar een nieuwe Trump-era kan zomaar iets positiefs in het verschiet hebben.

Casper Burgering11/11/2024

Column - Dubbele blik op aluminium

‘Het is licht, duurzaam en functioneel’ aldus het International Aluminium Institute (IAI). Ondanks dat de uitspraak wat weg heeft van een ‘wij van WC-eend…’-slagzin, blijft het metaal inderdaad een relevante rol spelen in de economie. Het is overal te vinden: in huizen, in auto's, in treinen, in vliegtuigen, in mobiele telefoons, in computers, in koelkasten en ook in allerlei koolstofarme technologieën (zoals windmolens en zonnepanelen). Dit kan alleen maar meer worden.

Casper Burgering28/10/2024

ESG & Economie - Landbouw niet op koers om klimaatdoelen te halen

De agrarische sector is volgens velen een belangrijke schakel naar netto-nul emissies in 2050. Binnen het geheel van alle klimaatsectoren neemt de agrarische sector daarmee een bijzondere plaats in. De sector is namelijk in staat is om overtollig koolstof uit de atmosfeer, afkomstig van andere sectoren, te verwijderen. Daarnaast heeft deze sector vrijwel direct te maken met de negatieve gevolgen van klimaatverandering in haar bedrijfsactiviteiten. Daarmee heeft de sector baat bij gerichte klimaatmaatregelen. Maar de sector zelf heeft ook een grote uitdaging om haar uitstoot van broeikasgassen in de komende jaren te verminderen. In deze analyse kijken we eerst naar de situatie van de agrarische sector in EU-perspectief in relatie tot broeikasgassen en waar Nederland staat. Daarna gaan we dieper in op de belangrijkste bronnen van de broeikasgasuitstoot voor specifiek de Nederlandse landbouwsector. Verder gaan we in op de trend van fossiel energieverbruik in de sector en de uitstoot van CO2. Tot slot laten we een mogelijk emissiereductiepad richting 2050 zien voor deze sector. De reden dat we dit traject schetsen, is om onze klanten en stakeholders een beter beeld te geven over hoe realistisch de klimaatdoelen momenteel zijn. Dit inzicht helpt om het traject beter te kunnen begrijpen en ook te volgen, maar bovenal om duidelijk te maken wat ons in de komende jaren te wachten staat.

Casper Burgering24/10/2024

Column - Geothermie heeft nog veel voeten in de aarde

In 2030 wil het kabinet 15 Peta Joule (PJ) aan warmte uit geothermie halen, zo bleek uit een recente brief van de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) over geothermie (ook wel aardwarmte). In 2023 haalde Nederland zo’n 6,5 PJ warmte uit geothermie. Er moeten dus nog veel projecten worden opgestart om die 15 PJ in 2030 te halen. Ondanks dat geothermie helpt om de energiemix te vergroenen, is de uiteindelijke bijdrage relatief klein. En het is bovendien ook niet heel eenvoudig om van geothermische projecten een succes te maken.

Casper Burgering14/10/2024

Sterke stijging fossiel energieverbruik in de industrie

In deze Duurzaamheidsmonitor Industrie (3e kwartaal) gaan wij in op de trend in het fossiele verbruik van de sector, met name het industriële gasverbruik. Daarbij kijken we vooral naar de trends in het gasverbruik van de industriële sectoren die bekend staan als gasintensief. Daarnaast laten we zien waar de industriële uitstoot van broeikasgassen plaatsvindt in de waardeketen en wat onze verwachtingen zijn voor de BKG emissies voor het komende kwartaal.

Casper Burgering01/10/2024

Column - Brandstof voor extreem weer

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat ik mijn allereerste column opleverde voor DFT. In die tijd zijn er 209 DFT-columns geschreven. Ze gingen over trends in grondstofmarkten (de eerste 2 jaar) en over duurzaamheid (de laatste 3 jaar). Een vaak terugkerend thema in die columns was de impact van het weer op economie & grondstofmarkten, mens en milieu. Ook vandaag weer.

Casper Burgering30/09/2024

Column - Europa als de koolstofvrije kampioen

Het lijvige Draghi-rapport over het concurrentievermogen van de EU nam wat tijd in beslag, maar het was de moeite waard. Draghi legt met het rapport de vinger op de zere plek en windt er ook geen doekjes om. Het rapport komt uiteindelijk met een 172 beleidsmaatregelen en adviezen om de haperende economie van Europa en haar concurrentievermogen nieuw leven in te blazen. Draghi meent dat Europa meer moet investeren om haar toekomstige welvaart veilig te stellen. Daarbij krijgt het koolstofvrij maken van de economie (ook wel decarbonisatie genoemd) veel aandacht.

Casper Burgering23/09/2024

ESG & Economie - Koper zeer essentieel voor energietransitie

De dominante kritieke of strategische metalen zijn onmisbaar in de energietransitie en worden soms aangeduid als de nieuwe olie. In de drie toekomstgerichte scenario’s van het IEA neemt de groei van de vraag naar metalen en mineralen sterk toe, waarbij de groei tot en met 2030 het sterkst zal zijn. De vraag naar koper voor schone technologieën is in termen van volume het meest dominant, gevolgd door de vraag naar grafiet; qua groei springt lithium eruit met een negenvoudige toename tegen 2040. Daarmee is koper – als indicator van de gezondheid van de mondiale economie – ook een goede graadmeter geworden voor de energietransitie.

Casper Burgering23/09/2024

Prinsjesdag 2024 - Kabinet handhaaft meeste klimaatdoelen maar invulling onzeker

Zoals al bleek uit het in mei gepresenteerde Hoofdlijnenakkoord, zet de regering een stapje terug ten aanzien van de klimaatplannen. Het kabinet houdt zich aan de EU-plannen voor de reductie van de broeikasgassen-uitstoot (-55% in 2030 t.o.v. 1990) en laat het doel van het vorige kabinet los (-58% reductie t.o.v. 1990). Het kabinet zet echter blijvend in op hernieuwbare bronnen en leveringszekerheid, groene innovatie en groei en worden de problemen met netcongestie aangepakt. Met het pakket aan maatregelen wordt daarmee nog genoeg klimaatperspectief geboden aan ondernemend Nederland voor de komend jaren. De verhoging van de CO2 heffing voor de industrie wordt teruggedraaid, de geplande verhoging van de energiebelasting op aardgas wordt geschrapt en de beoogde reductie van de broeikasgasuitstoot is minder ambitieus geworden. De plannen voor de aanpak van de mestcrisis worden op korte termijn uitgewerkt. Volgend jaar worden de autobelastingen hervormd en wordt een veelomvattend plan voor het klimaatbeleid in de komende tien jaar zal gepresenteerd. Per saldo is het echter moeilijk inschatten hoe alle maatregelen uiteindelijk hun uitwerking gaan hebben op de vermindering van de broeikasgassen, omdat teveel detail nog ontbreken.

Aline SchuilingCasper Burgering(+1)17/09/2024

Filters