Global Watch - Republikeinse verkiezing verhoogt risico's voor de vooruitzichten
Republikeinse 'clean sweep' maakt het aanzienlijk makkelijker om volledige beleidsagenda uit te voeren. Risico's zeer sterk naar de neerwaartse kant voor Amerikaanse en wereldwijde economische groei en naar de opwaartse kant voor Amerikaanse inflatie. Terwijl het beleid van de Fed daardoor restrictiever zou kunnen zijn dan onze huidige raming, zou de ECB de rente sneller kunnen verlagen. De Republikeinse verkiezingsoverwinning zet de toon voor divergentie tussen Amerikaanse en Europese rentetarieven. Pariteit voor EUR/USD is een reële mogelijkheid. Later deze maand publiceren we een bijgewerkt macro- en marktbasisscenario.
Na een spannende en tumultueuze campagne heeft de VS hun volgende president gekozen. De winnaar is Donald Trump. De implicaties van de verkiezingen hangen ook sterk af van de samenstelling van het Congres, en de Republikeinen stevenen af op een clean sweep met meerderheden in zowel het Huis als de Senaat. Op dit moment hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat al zeker gesteld. Hoewel de race om het Huis nog open is, wordt verwacht dat deze naar de Republikeinen gaat. Dit heeft grote gevolgen voor de haalbaarheid van de beleidsplannen van Trump, omdat de twee meerderheden in het Congres het aanzienlijk makkelijker zullen maken om belasting- en handelsbeleid door te drukken. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de potentiële macro-impact van de verschillende beleidsplannen (zie voor een overzicht), maar het gecombineerde effect is natuurlijk niet zo eenvoudig als het optellen van een aantal impulsen, aangezien er interacties zullen zijn binnen het totale beleidspakket. De werkelijke omvang en timing van de implementatie van de verschillende beloften is nog steeds een grote open vraag.
Zoals we al eerder hebben aangegeven, vergroot het feit dat president Trump heeft gewonnen de mogelijke uitkomsten enorm. Sommige van zijn plannen hebben de potentie om groei te stimuleren. Verlagingen van de vennootschapsbelasting en diverse dereguleringsbeloften kunnen de bedrijvigheid en het vertrouwen stimuleren, vooral op de korte termijn. Andere plannen kunnen de economie echter aanzienlijk verslechteren, vooral de plannen voor handel en immigratie. Deze zullen, als ze worden uitgevoerd, de inflatie doen stijgen, waardoor de Fed gedwongen zal zijn om te reageren door de rente te verhogen of op zijn minst langer hoger te houden. Deze verhoogde neerwaartse risico’s voor de economie werken door in Europa. Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste schade zou worden aangericht met een universeel importtarief. Als de uiteindelijke implementatie niet universeel is, zou de klap voor de wereldeconomie aanzienlijk kleiner zijn. Maar het volledige Trump-pakket, inclusief een universeel pakket, zou de wereldeconomie waarschijnlijk hard raken.
Naast de toegenomen risico's in het economisch beleid, is er ook een toename in geopolitieke risico's. Ook hier is er grote onzekerheid over de vorm en de omvang van de impact van de Trump-administratie, maar het is waarschijnlijk dat dit gevolgen zal hebben voor de NAVO en de aanhoudende oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Wat vrijwel zeker lijkt, is dat de regering Trump de klimaatgerelateerde uitgaven van de IRA zal stopzetten, een enorme tegenslag voor de transistie van de VS naar een duurzamere economie. Zijn plannen voor de verschillende overheidsinstellingen hebben ook de potentie om de economie op de middellange tot langere termijn ernstig te beïnvloeden.
Op dit moment zijn er nog te veel open vragen en kunnen we het alleen hebben over risico's, die zeer sterk naar beneden zijn gekanteld voor de Amerikaanse en wereldwijde economische groei en naar boven voor de Amerikaanse inflatie. Zodra het stof is neergedaald en de risico's werkelijkheid worden, zullen ze een impact hebben op onze vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. We zullen later deze maand een geactualiseerd macroscenario publiceren. We verwachten niet dat ze van invloed zullen zijn op het Fed-besluit van morgen. Ze zullen hun beleid niet aanpassen op basis van potentieel fiscaal beleid, maar pas reageren als deze werkelijkheid worden. (Rogier Quaedvlieg)
Republikeinse verkiezing maakt weg vrij voor divergentie VS-Europese rentetarieven
Gezien de inflatieverwachtingen die gepaard gaan met het economische en fiscale beleid van Trump, verwachten wij dat de Amerikaanse rente over de hele rentecurve zal blijven stijgen. Wij verwachten dat de markt de verwachtingen voor renteverlagingen door de Fed volgend jaar verder zal terugschroeven door hogere inflatieverwachtingen, terwijl ook hogere termijnpremies worden ingeprijsd. Onze economische analyse suggereert echter dat de volledige uitvoering van het beleid van Trump - vooral de importheffingen - uiteindelijk zwaar zal wegen op de Amerikaanse economie. Dit betekent dat de markt, ondanks hogere inflatieverwachtingen, ook rekening zal moeten houden met lagere economische groei, wat wijst op een potentieel stagflatiescenario, wat waarschijnlijk zal resulteren in een vlakkere rentecurve op de middellange termijn.
Het universele heffingsplan van Trump zal naar verwachting ook een aanzienlijke impact hebben op de toch al kwetsbare economie van de eurozone, terwijl de inflatoire effecten voor Europa beperkter zullen zijn. Dit zou kunnen leiden tot een nog sneller renteverlagingspad van de ECB en zal waarschijnlijk leiden tot een groter verschil tussen de Amerikaanse en Europese beleidsrente. Dit zou de korte zijde van de Europese curve moeten ondersteunen; de lange zijde krijgt echter te maken met tegenwind uit de VS. Wij interpreteren de recente zwakte van Europese staatsobligaties namelijk deels als een direct gevolg van de toenemende kans dat het beleid van president Trump wordt uitgevoerd. Een deel van de redenering achter deze visie is dat Europese regeringen mogelijk fiscale stimuleringsmaatregelen moeten nemen om de economische groei te stimuleren, waardoor de al historisch hoge tekorten in Europa nog verder oplopen. Daarnaast staat Europa voor nog meer uitdagingen op het gebied van defensie, aangezien de dreigementen van president Trump om de bescherming van Europese landen in te trekken in het geval van een Russische aanval of om Oekraïne te blijven steunen, de mogelijkheid vergroten dat EU-landen meer geld moeten uittrekken om een Europees defensiesysteem op te zetten. Na verloop van tijd zal de richting van het monetaire beleid echter de krachtigste drijvende kracht achter de hele curve zijn.
Volgens ons hebben deze factoren mogelijk bijgedragen aan de aanzienlijke verkrapping van de swapspreads in Europa sinds oktober. De behoefte aan meer budgettaire stimulansen, die leiden tot een groter aanbod bovenop QT, kan ertoe hebben geleid dat de markt dit scenario al heeft ingeprijsd toen de weddenschappen op de overwinning van Trump in die periode stegen. Als dit inderdaad de belangrijkste trigger is voor de verkrappende ontwikkeling, dan zouden we, gezien de overwinning van Trump, een verdere verkrappende druk op de swapspreads kunnen verwachten. Een verslechtering van het risicosentiment zou deze trend na verloop van tijd echter kunnen omkeren. Zoals we in 2016 zagen, lopen de spreads van landen immers ook het risico op een toenemende druk. Tegelijk met de herziening van ons macroscenario zullen we een update van onze rentevisies publiceren. (Sonia Renoult)
Pariteit zou in zicht kunnen zijn
In de aanloop naar de verkiezingen werd de Amerikaanse dollar sterker toen de kans op een overwinning van Trump toenam. In de afgelopen dagen verzwakte de dollar toen sommige beleggers de mogelijkheid van een Trump-overwinning uitprijsden. Toen de resultaten begonnen binnen te komen en voormalig president Trump zelfs in swing states de leiding nam, versterkte de dollar. De US-dollarindex steeg inderdaad van 103,40 naar een piek van 105,25 of met 1,8%. EUR/USD daalde van 1,0937 naar 1,0740.
Zodra duidelijk werd dat Trump de nieuwe president is, breidde de dollar zijn rally uit vanwege de verwachting van een eerste verbetering van de handelsbalans als gevolg van het de handelstarieven. Bovendien zou de inflatie in de VS hoger zijn dan in andere landen en zou de rente in de VS langer hoog blijven dan elders. Zonder een Europese uitzondering op die heffingen is een opvallend kenmerk van het universele tariefscenario dat het zou leiden tot substantiële verschillen in monetair beleid tussen de Fed en de ECB. Als de Fed de rente verhoogt of hoog houdt om de inflatie te bestrijden, terwijl de ECB de rente blijft verlagen, waarschijnlijk in een versneld tempo, zal het groeiende renteverschil waarschijnlijk wegen op de euro en mogelijk de pariteit raken. Maar een zwakkere euro zou op zichzelf al een deel van het verruimende werk voor de ECB doen, omdat het de concurrentie druk van hogere handelstarieven (gedeeltelijk) zou compenseren. Later tijdens het presidentschap verwachten we echter dat de dollar weer zal verzwakken wanneer de Amerikaanse economie verzwakt als gevolg van het gevoerde beleid.
De dollar kan niet alleen worden gesteund door het inprijzen van de initiële positieve dynamiek, de dollar kan ook sterker worden door de vraag naar veilige havens (voor zijn liquiditeit) als de markten risicomijdend worden of zelfs in paniek raken. (Georgette Boele)
Lees ons onderzoek naar de Amerikaanse verkiezingen