Onze research

Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.

Alle Publicaties

1572  resultaten

ESG & Economie - Vijf klimaatuitdagingen in de klimaatsectoren

Uit deze analyse blijkt dat de ingeslagen weg met klimaatinitiatieven in sectoren in de post-Parijsperiode (2017-2023) onvoldoende tractie geeft voor het pad naar het 2030-doel. Volgen we namelijk de post-Parijsperiode trend in BKG-emissies, dan wordt het 2030-emissiereductiedoel (55% onder niveau 1990) met een verschil van 5% niet bereikt. Een recente analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) suggereert zelfs dat op basis van het huidige beleid de emissiereductietrend na Parijs voor veel sectoren zal vertragen.

Casper BurgeringGeorgette BoeleMoutaz Altaghlibi(+2)Gisteren

NL Update – Inhaalslag lonen “moet” komend jaar tot eind komen

De inflatie in Nederland heeft een lange remweg, vooral in vergelijking tot de eurozone. De loongroei speelt hierin een belangrijke rol. Tot in 2026 blijft de Nederlandse inflatie boven de 2%. Dit creëert risico’s voor het Nederlandse concurrentievermogen. Het is te begrijpen dat na een inflatieschok de lonen weer in moeten lopen op de prijzen, maar nadat dit gecompenseerd is moet ook de looneis zakken. Het is tijd voor het einde van de hoge loongroei, anders schieten werknemers zichzelf in de voet.

Aggie van Huisseling19/11/2024

Wat te verwachten van COP29: De kosten van uitstel en de overwinning van Trump

Het afgelopen jaar is er zeer weinig vooruitgang geboekt in de ambitie en uitvoering van beleid om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen. Begin volgend jaar moeten landen hun nieuwe toezeggingen indienen om de uitstoot te verminderen conform de mondiale doelen die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs (NDC’s), waarbij het eindpunt van de doelen wordt verlengd van 2030 tot 2035. Om de doelstellingen van Parijs binnen bereik te houden, moeten alle landen, in het bijzonder de G20, hun huidige klimaatdoelen voor 2030 overtreffen. Het nieuwe kwantificeerbare doel voor klimaatfinanciering zal veel ambitieuzer en concreter moeten zijn. De overwinning van Trump in de VS kan grote gevolgen hebben voor het wereldwijde klimaatbeleid, wat nu al invloed kan hebben op de voortgang bij COP29.

Anke MartensGiovanni GentileAline Schuiling(+2)18/11/2024

NL Update – Sterk derde kwartaal toont robuuste Nederlandse economie

De Nederlandse economie maakte een sterke groei van 0,8% k-o-k door in het derde kwartaal van 2024. Dit kondigde zich al aan door de hoger dan verwachte groei in de andere eurozone landen. De toename in activiteit werd gedreven door sterke binnenlandse vraag. Huishoudens en de overheid consumeerden meer. Ook blijft de investeringsgroei in 2024 robuust. Het puike kwartaal volgt op het eveneens sterke 2e kwartaal (+1,1% k-o-k). In de komende kwartalen verwachten wij ook robuuste groei. Richting het einde van 2025 neemt de groei naar verwachting juist af door de invoering van importheffingen door de Verenigde Staten.

Jan-Paul van de KerkeAggie van Huisseling(+1)14/11/2024

FX Weekly - EUR/USD ramingen naar beneden bijgesteld

De verkiezingsoverwinning van Trump geeft de dollar een boost. De verkiezingen in de VS overschaduwen de rentebesluiten van centrale banken. We hebben nieuwe ramingen voor macro, ECB en Fed. Downgrade EUR/USD naar 1,05 eind 2024 en 1,0 eind 2025.

Georgette Boele14/11/2024

Nieuwe ramingen na de Amerikaanse verkiezingen

Global macro: importheffingen van Trump raken de groei en inflatie en zorgen daarmee voor verdere divergentie tussen de Fed en de ECB – De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen maakt dat we aanpassingen doen aan onze groei- en inflatieramingen. Hoewel het tellen van de stemmen nog niet afgerond is, lijkt de Republikeinse partij op koers om naast het presidentschap en een meerderheid in de Senaat ook een meerderheid in het Huis te behalen. Doordat president Trump alle drie de takken van de regering controleert, heeft hij veel macht om zijn beleidsagenda uit te voeren. Desondanks blijft het onzeker of, op welke manier, en wanneer Trump importheffingen in gaat voeren. Hierdoor zijn onze ramingen met significant meer onzekerheid omgeven dan gebruikelijk.

Bill DivineyJan-Paul van de KerkeNick KounisRogier QuaedvliegArjen van Dijkhuizen(+4)13/11/2024

Klimaatdoelen Nederland buiten bereik

Het Planbureau voor de Leefomgeving PBL heeft zijn jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 gepubliceerd. Zoals al duidelijk werd na de publicatie van de beleidsplannen en het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Schoof deze zomer, concludeert het PBL dat 'het halen van het klimaatdoel voor 2030 heel erg onwaarschijnlijk is geworden’ en dat ‘extra beleid met snel effect nodig is'. De wettelijke doelstelling van de nieuwe regering voor de netto vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is volgens de EU-regelgeving vastgesteld op 55% in 2030 ten opzichte van 1990, wat minder ambitieus is dan de doelstelling van de vorige regering. Volgens het PBL zet het huidige uitgewerkte beleid (‘vastgesteld en voorgenomen') Nederland op koers voor een reductie van 44%-52% in 2030 ten opzichte van 1990. Berekenbare plannen ('voorgenomen beleid') voegen hier niet veel aan toe: een netto reductie van 45%-52%. Naast de doelstellingen voor broeikasgasemissies zal Nederland waarschijnlijk ook de afzonderlijke mondiale en EU-doelstellingen voor methaanemissies, eindverbruik van energie en het aandeel hernieuwbare energie niet halen. Aangezien Nederland waarschijnlijk niet voldoet aan de EU-regelgeving, is het risico dat de regering onderworpen wordt aan inbreukprocedures toegenomen.

Aline Schuiling12/11/2024

Column - Kan Europa ook profiteren van Trump?

Trump is nog steeds ‘the talk of the town’ (en ook de komende vier jaar). Van de Trump-analyses (buiten de VS) die ik tot dusver heb gelezen, is de teneur echter vooral negatief gestemd. In veel analyses is de conclusie namelijk dat Trump een grote negatieve impact gaat hebben op de mondiale economie en ook ecologie. Woorden als ‘vrees’, ‘donderwolk’, ‘hoofdpijndossier’ en ‘daar wordt niemand beter van’ kom ik tegen. Er gaat veel veranderen. Zo zullen de trans-Atlantische handel en de verhoudingen bijgesteld worden. En de groene agenda in de VS wordt een stuk fletser, met mondiale gevolgen. Maar een nieuwe Trump-era kan zomaar iets positiefs in het verschiet hebben.

Casper Burgering11/11/2024

NL Update – Winst Trump schept risico’s voor Nederlandse economie

De winst van Trump heeft in potentie grote impact op de Nederlandse economie. Hoewel er nog veel onzeker is over welk beleid de nieuwe Amerikaanse president gaat voeren, maken de meerderheden die hij lijkt te hebben in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden het uitvoeren van zijn beleidsagenda makkelijker. Een van Trump’s plannen is het invoeren van een invoerheffing op alle goederen die de VS importeren. Dit raakt de eurozone en Nederland hard. Mogelijke tegenmaatregelen vanuit andere landen of de Europese Unie zijn op dit moment onzeker. In een fragmenterende wereld doet Nederland er goed aan in Europees verband op te trekken.

Jan-Paul van de KerkeAggie van Huisseling(+1)06/11/2024

Wat de verkiezing van Trump betekent voor Europa en Nederland

De duidelijke overwinning* van president Trump vannacht brengt aanzienlijke neerwaartse risico's met zich mee voor de groeivooruitzichten van de eurozone - en in het bijzonder die van het exportgerichte landen zoals Duitsland en Nederland.

Bill DivineyJan-Paul van de KerkeAggie van Huisseling(+2)06/11/2024

Filters