Onze research

Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.

Alle Publicaties

676  resultaten

Article tags:
  • Macro economie

ECB rentebesluit - Op weg naar normaal

De ECB verlaagde vandaag haar belangrijkste beleidstarieven met 25 basispunten. De depositorente kwam hierdoor uit op 3%. Deze rentestap werd voor de vergadering breed verwacht en ingeprijsd door beleggers op financiële markten. Uit de communicatie rondom de beleidsvergadering valt op te maken dat de ECB de beleidsrentes terug wil brengen naar het neutrale renteniveau, mits de inflatie- en groeivooruitzichten volgens verwachting verlopen.

Nick KounisBill DivineyJan-Paul van de Kerke(+2)
Article tags:
  • Macro economie

Huren stijgen minder dan maximale verhoging

Verhuurders zijn snel met de timing van huurverhogingen, maar voeren niet de maximale huurverhoging door. Dat blijkt uit analyse van geanonimiseerde en geagregeerde transactiegegevens.

Aggie van HuisselingRolf Tabak(+1)
Article tags:
  • Macro economie

Economic Outlook 2025 - Webinar - Het jaar van de importtarieven

Video van het Engelstalige webinar van het Economisch Bureau van ABN AMRO over de economische vooruitzichten voor 2025.

Joost BeaumontBill DivineyRogier QuaedvliegSonia RenoultJan-Paul van de KerkeMike LangenArjen van DijkhuizenSandra Phlippen(+7)
Article tags:
  • Macro economie

Macro Watch - Krappe arbeidsmarkt tempert economisch groeipotentieel

De werkzame beroepsbevolking is gestaag gegroeid, maar te traag om in alle arbeidsvraag te voorzien. Er staan veel vacatures uit en ondernemers geven in enquêtes aan dat gebrek aan personeel hun grootste belemmering vormt. De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig voortduren, want het reservoir mensen dat aan de slag kan, is klein. Het aantal werklozen is laag, de agenda’s van de deeltijdwerkers die aangeven meer uren te willen werken sluiten niet per se aan bij de werkroosters van werkgevers, en degenen die tot de beroepsbevolking behoren maar geen betaalde baan hebben, hebben vaak andere verplichtingen, zoals studie of mantelzorg, of worden door ziekte van werk afgehouden. Ook op langere termijn dreigt de arbeidsmarkt vanwege vergrijzing krap te blijven. Bij een steeds zwakkere toename van het arbeidsaanbod zal de economie minder hard groeien en de bbp-groei per hoofd van de bevolking afzwakken. Hierdoor is er minder ruimte om de pijn van maatschappelijke veranderingen te verdelen. Waar de ene burger erop vooruitgaat bij een beleidsaanpassing, gaat de andere erop achteruit. Dit zal het in de toekomst lastiger maken om hervormingen door te voeren.

Philip Bokeloh
Article tags:
  • Macro economie

Visie op rente en euro - Een renteverlaging in de laatste beleidsvergadering van het jaar

De ECB verlaagt naar verwachting de rente met 25 basispunten bij de beleidsvergadering van december. De verkiezing van Trump en mogelijke Amerikaanse invoerheffingen hebben flinke gevolgen voor onze rente- en wisselkoersramingen in de 2e helft van 2025. Onze ramingen voor de depositorente, de lange rente en de EUR/USD wisselkoers zijn gewijzigd.

Jan-Paul van de Kerke
Article tags:
  • Macro economie

NL Update - Nederlandse industrie koelt verder af

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is verder gedaald, van 47,0 naar 46,6 over november. Vooral de voorraden ingekochte materialen namen af, de productie en het aantal nieuwe orders daalden gestaag.

Albert Jan Swart
Article tags:
  • Macro economie

Nederlandse Economie in Zicht - Binnenlandse kracht in onzekere wereld

De Nederlandse economie staat er goed voor. Na een periode van stagnatie in 2022 en 2023 hebben we dit jaar al stevige groei gezien. Vooruitkijkend verwachten wij dat de groei aanhoudt, al valt het groeitempo terug. Consumenten, de overheid en, in mindere mate, de investeringen dragen de groei. Huishoudens staan er – in algemene zin - financieel goed voor, wat een goede uitgangspositie geeft in een wereld die ook vele risico’s kent. Denk bijvoorbeeld aan het beperkte herstel in de eurozone, de ondermaats presterende Duitse economie, maar vooral aan de mogelijke Amerikaanse invoerheffingen. Wij denken dat de invoering van Amerikaanse invoerheffingen in de 2e helft van 2025 de Nederlandse groei afremt (zie link voor ons Trump-scenario in voetnoot). Voor een kleine open economie als de Nederlandse kunnen het buitenlandse conjunctuurverloop of veranderingen in het wereldhandelslandschap grote implicaties hebben. In 2024 komt de economische groei uit op 0,9%, in 2025 komt de jaargroei uit op 1,5%, in 2026 vertraagt de groei door de invoering van Amerikaanse invoerheffingen naar 0,8%.

Jan-Paul van de KerkeAggie van Huisseling(+1)
Article tags:
  • Macro economie

Visie op de wereldeconomie 2025 - Het jaar van de importtarieven

De terugkeer van president Trump betekent waarschijnlijk een aanzienlijke verhoging van de Amerikaanse importtarieven in 2025. China zal het zwaarst worden getroffen, maar ook Europa zal worden getroffen, wat zal leiden tot een scherpe vertraging later in het jaar. Importtarieven bedreigen het herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China, terwijl in de VS deregulering en belastingverlagingen de schok van tariefstijgingen op de reële inkomens gedeeltelijk zullen opvangen. We verwachten dat de inflatie in de VS zal stijgen, maar in de eurozone juist onder het streefcijfer van 2% zal uitkomen. Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de beleidsrente van de Fed langzamer en minder vaak wordt verlaagd en de rente van de ECB daalt naar 1%. Dit zal de wisselkoers tussen de euro en de dollar euro in de loop van 2025 naar pariteit duwen.

Bill DivineyRogier QuaedvliegArjen van DijkhuizenSandra PhlippenAggie van HuisselingJan-Paul van de Kerke(+5)
Article tags:
  • Macro economie

Belangrijke hoofdpunten Global Outlook 26 november 2025

De terugkeer van president Trump in het Witte Huis betekent waarschijnlijk een aanzienlijke verhoging van de Amerikaanse importtarieven in 2025. China zal het zwaarst worden getroffen, maar ook Europa. De wereldhandel en -groei zullen aanvankelijk profiteren van een vervroeging van de tariefverhogingen, maar later in 2025 sterk vertragen. Tegen deze achtergrond herstelt de binnenlandse vraag in de eurozone en China, geholpen door dalende rentetarieven en gerichte fiscale maatregelen in China, terwijl in de VS deregulering en belastingverlagingen de schok van de tariefstijgingen voor de reële inkomens zullen helpen verzachten. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed de rente langzamer en minder vaak zal verlagen en de depositorente van de ECB uiteindelijk zal dalen tot 1%. Verwacht wordt dat dit de euro in de loop van 2025 richting pariteit ten opzichte van de dollar zal duwen.

Bill Diviney
Article tags:
  • Macro economie

NL Update – Inhaalslag lonen “moet” komend jaar tot eind komen

De inflatie in Nederland heeft een lange remweg, vooral in vergelijking tot de eurozone. De loongroei speelt hierin een belangrijke rol. Tot in 2026 blijft de Nederlandse inflatie boven de 2%. Dit creëert risico’s voor het Nederlandse concurrentievermogen. Het is te begrijpen dat na een inflatieschok de lonen weer in moeten lopen op de prijzen, maar nadat dit gecompenseerd is moet ook de looneis zakken. Het is tijd voor het einde van de hoge loongroei, anders schieten werknemers zichzelf in de voet.

Aggie van Huisseling

Filters