Publication
25 juni 202420:15

China - Tussen Beijing, Brussel en Berlijn

Macro economyChinaEmerging markets

Recente macrocijfers bevestigen dat de tegenwind vanuit de vastgoedsector nog steeds aanhoudt, ondanks het uitrollen van aanvullende maatregelen om de sector te stabiliseren. De economische groei wordt ondersteund door een verbeterd exportmomentum. Toch nemen de risico's op het externe front toe, nu de overcapaciteit in China bijdraagt aan handelspanningen, waarbij de VS/Europa (en anderen) strategische industrieën trachten te beschermen.

  • Uitvoer profiteert van herstel wereldhandel, maar overcapaciteit dreigt bij aan handelsspanningen

  • Nu Commissie invoertarieven op Chinese EV’s wil invoeren, onderzoekt Beijing Europees varkensvlees

  • Ondertussen tracht Berlijn te intermediëren; brede handelsoorlog tussen de EU en China niet verwacht

Macrocijfers over mei gemengd, bevestigen aanhoudende tegenwind vanuit vastgoed

De macrocijfers over de maand mei lieten een gemengd beeld zien, maar bevestigden dat het herstel in China nog steeds onevenwichtig is en dat de binnenlandse vraag wordt belemmerd door de neergang in de vastgoedsector. Eerder deze maand keerde de divergentie tussen China's twee inkoopmanagersindices terug. De officiële inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie viel terug tot onder het neutrale niveau van 50, dat expansie scheidt van krimp. Daarentegen steeg het equivalent van Caixin verder tot 51,7 – het hoogste niveau in twee jaar. Ondertussen versnelde de exportgroei – geholpen door een herstel in de wereldwijde handel en industrie –, maar vertraagde de importgroei door een zwakke binnenlandse vraag. De detailhandelsverkopen trokken in mei weliswaar aan (zowel op jaarbasis als op maandbasis), maar ze werden gestimuleerd door een lange vakantie en blijven ver onder hun pre-pandemische trend (zoals in eerdere publicaties benadrukt).

Na een groeiversnelling in in april koelde de industriële productie in mei juist iets af. Ook de investeringen in vaste activa vertraagden verder, nog steeds onder druk van investeringen in vastgoed. Ondanks de recente invoering van een nieuwe aanpak om de negatieve feedbackloop in de vastgoedsector te doorbreken (zie ook onze China-pagina uit de Global Monthly van vorige maand), vertonen de vastgoedcijfers nog geen tekenen van verbetering. De groei van de kredietverlening vertraagde tot 9,3% j-o-j, het laagste tempo in 25 jaar. Toch past dit nog steeds bij de aanpak van Beijing om de groei van de kredietverlening te maximeren op de nominale BBP-groei. Al met al verwachten we dat de groei op kwartaalbasis zal vertragen in het tweede kwartaal, na een boven trendmatig tempo van 1,6% k-o-k in het eerste kwartaal, maar dat de groei op jaarbasis zal versnellen.

Brussel komt met invoertarieven op Chinese EV’s; Berlijn probeert deze af te zwakken

Eerder deze maand kondigde de Europese Commissie aan per begin juli extra importtarieven te gaan heffen op Chinese elektrische voertuigen (EV's), 17-38% bovenop de huidige 10%. Dit zou gelden voor alle EV's die in China worden geproduceerd, zowel Chinese als buitenlandse merken. Dit volgt op een onderzoek dat werd gestart in september 2023, na een sterke stijging van de Chinese export van EV's naar Europa in de afgelopen jaren (zie grafiek, en eerdere berichtgeving in onze Visie op de Wereldeconomie 2024 en de Global Monthly van april 2024). Hoewel Brussel ook onderzoeken is gestart naar enkele andere Chinese sectoren, gaan we er in ons basisscenario van uit dat de Europese autoriteiten een evenwichtige aanpak zullen blijven kiezen bij het beschermen van hun (opkomende) technologische industrieën, waarbij ook rekening wordt gehouden met het risico van Chinese vergeldingsmaatregelen.

Het is overigens opmerkelijk dat Duitsland een campagne is begonnen om deze tarieven af te zwakken. De grootste economie van de EU - met een relatief grote exportblootstelling aan China in termen van BBP, zie grafiek – vreest dat Chinese vergelding haar eigen (auto)industrie zal treffen. Beijing lijkt rekening te hebben gehouden met deze Duitse acties en heeft ermee ingestemd om gesprekken over de kwestie te beginnen. Terwijl de luchtvaart, landbouw en auto's met grote motoren een tijdje geleden op de shortlist voor vergeldingsmaatregelen zouden hebben gestaan, heeft China nu laten weten een onderzoek te starten naar de invoer van Europees varkensvlees. Mogelijke hogere Chinese tarieven op Europees varkensvlees zouden niet Duitsland, maar vooral Spanje treffen. China heeft dit draaiboek al eerder gebruikt, aangezien het in eerdere handelsconflicten met de VS en Australië de landbouwsector als doelwit heeft gekozen. Het Chinese onderzoek zal zes maanden in beslag nemen, waarbij Beijing waarschijnlijk hoopt dat de Europese agrarische lobby andere EU-landen er toe kan bewegen om zich bij Duitsland aan te sluiten.

Share this research
  • Delen via LinkedIn
  • Delen via Facebook
  • Delen via X
  • Delen via Mail