Geavanceerde economieën waren vorig jaar veerkrachtig ondanks de sterkste renteverhogingen in decennia. We verwachten beperkte groei voor een groot deel van 2024, maar we verwachten geen grote terugval. De inflatie zal naar verwachting blijven dalen. De centrale banken zullen beginnen met de rente weer naar een normaal niveau te brengen. Dit zal een lang proces zijn. Wij verwachten dat de Fed en de ECB de rente in de tweede helft van 2024 met 125 basispunten verlagen. De dalende rente draagt bij aan een herstel later in 2024, met een aantrekkende dynamiek in 2025. Maar er doemen risico's op: Van een mogelijke Trump 2.0 tot een mogelijk handelsconflict tussen de EU en China en meer in het algemeen het staartrisico van een meer abrupte ontkoppeling tussen het westen en China. Of deze risico's zich nu concretiseren of niet, de reactie van de centrale banken zal - zoals altijd - van cruciaal belang zijn voor het effect op de economie op de langere termijn. Tegen deze achtergrond wordt het klimaatbeleid steeds meer op de proef gesteld door een politieke verschuiving naar rechts.

Complete publicatie:

In het kort:

Veerkracht is het woord als we de economie in 2023 in één woord moeten samenvatten. Door de opeenvolging van schokken waarmee de wereldeconomie de afgelopen jaren is geconfronteerd - met als meest recente de sterkste rentestijgingen in decennia – is het een wonder dat crisis en recessie niet het centrale thema is van deze publicatie. Hoe zit het met volgend jaar? Na de veerkracht van 2023 verwachten we dat 2024 een jaar van normalisering wordt. Tegen het einde van volgend jaar verwachten we dat de inflatie terug is op 2%, dat de groei is teruggekeerd naar de trend en dat centrale banken goed op weg zijn om de rente te verlagen naar meer normale niveaus. Tot zover ziet het er goed uit. Maar 2024 brengt ook veel risico's met zich mee. De belangrijkste daarvan zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, die de terugkeer van president Trump kunnen inluiden. Zijn plan voor ingrijpende nieuwe importtarieven zou de desinflatie in een stroomversnelling brengen, waardoor de rente weer kan stijgen. Een ander belangrijk risico is de uitkomst van het onderzoek van de Europese Commissie naar de Chinese EV-subsidies. Tot slot verwachten we dat de beleidsrente volgend jaar zal dalen (en de obligatierente is in afwachting daarvan al gedaald). Door de vertraging van het monetaire beleid bestaat er nog steeds een risico dat de hoge rente leidt tot meer economische zwakte dan we nu voorzien.

Naast de zorgen over de conjunctuur op de korte termijn, behandelen we in deze Global Outlook ook enkele meer structurele thema's. Ten eerste kijken we naar de vraag of hogere rentetarieven een blijvertje zijn en - daarmee samenhangend - of aanhoudende prijsschokken het nieuwe normaal worden (en hoe bereid centrale banken zullen zijn om ze op te vangen). We kijken ook naar een belangrijk probleem waar beleidsmakers de afgelopen jaren - vooral sinds de pandemie - mee te maken hadden, namelijk de verslechterende betrouwbaarheid van statistieken, waardoor zij (en wij) tot op zekere hoogte 'blind vliegen' bij het beoordelen van de economie. Tot slot onderzoeken we wat de recente Nederlandse verkiezingen - die hebben geleid tot een toename van steun voor extreemrechts - kunnen betekenen voor het klimaatbeleid en de energietransitie. Tot op zekere hoogte zullen we waarschijnlijk een afzwakking van de klimaatdoelen zien. Dit kan onderdeel worden van een bredere internationale terugslag voor het klimaatbeleid. De verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar zullen daar een belangrijke test voor zijn.

Waar de ontwikkelingen ons in 2024 ook brengen, we wensen onze lezers prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Share this research
  • Delen via LinkedIn
  • Delen via Facebook
  • Delen via X
  • Delen via Mail