Publication

FX Weekly - Een dollarherstel zou snel kunnen komen

Macro economieGlobal

De valutamarkten zijn op dit moment onvoorspelbaar. Dit komt door de gemengde berichten van de regering Trump. Er is al veel slecht nieuws voor de dollar ingeprijsd en er zou in de nabije toekomst een korte opleving kunnen komen. Dit verandert echter niets aan de negatieve dollartrend op lange termijn en beleggers zullen de dollar waarschijnlijk verkopen op rally's. De Noorse kroon presteert waarschijnlijk iets beter dan de euro.

Komt er snel een dollarherstel?

De valutamarkten zijn op dit moment onvoorspelbaar. Dit komt deels door de wisselende berichten van de regering van president Trump. De ene dag suggereert president Trump dat hij de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zou kunnen vervangen, wat zorgen baart over de onafhankelijkheid van de Fed. Maar vervolgens zegt hij dat hij dat niet van plan is. Ook zijn er inconsistente opmerkingen over handel en importheffingen. Valutamarkten beginnen langzaam aan deze onzekerheid te wennen. De onzekerheid heeft geleid tot hogere risicopremies op Amerikaanse beleggingen en een daling van de waarde van de Amerikaanse dollar. Mensen vragen zich af hoeveel slecht nieuws er nog kan komen dat plotselinge veranderingen in de markt kan veroorzaken. Als de president zou aankondigen dat hij de voorzitter van de Fed ontslaat, zou dat de dollar sterk doen dalen. Wij denken echter dat er al veel negatief nieuws is ingeprijsd in de Amerikaanse dollar, waaronder de zwakke economische groeivooruitzichten, verwachtingen voor de Fed, beleidsonzekerheid en geopolitieke kwesties.

De grafieken hierboven geven waarschuwingssignalen. In het verleden was het verschil in tienjaars rente tussen Duitsland en de VS een goede leidraad voor veranderingen in de EUR/USD wisselkoers. Recentelijk is deze relatie aan het veranderen. Dit gebeurt niet alleen bij de EUR/USD, maar ook bij GBP/USD en USD/JPY. Wij denken dat het risico groot is dat de fundamentele factoren zoals renteverschillen op de korte termijn opnieuw laten gelden als drijvende kracht, wat een groter herstel van de dollar teweegbrengt. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit herstel de neerwaartse trend van de dollar op de lange termijn zal veranderen. We verwachten dat beleggers de dollar zullen verkopen wanneer de wisselkoers tijdelijk stijgt.

Noorse kroon presteert waarschijnlijk iets beter dan de euro

Op 2 april en de dagen erna zorgde de aankondiging van de Amerikaanse handelstarieven voor een aanzienlijke verzwakking van de Noorse kroon, deels omdat de olieprijzen sterk daalden. Noorwegen is een grote energie-exporteur, dus als de energieprijzen dalen, verzwakt de kroon. Onlangs is de kroon er echter in geslaagd om sterker te worden ten opzichte van de euro. Vooruitkijkend verwachten we dat de olieprijzen stabiel zullen blijven rond de huidige niveaus, wat de Noorse kroon zou moeten ondersteunen.

Wat de centrale bank betreft, verwachten we dat Noorwegen slechts een lichte versoepeling van het monetaire beleid zal doorvoeren (vergelijkbaar met wat de markt verwacht), in vergelijking met een aanzienlijke versoepeling in de eurozone. De inflatie in Noorwegen ligt nog boven de doelstelling van de centrale bank van 2%. In maart bedroeg de totale inflatie 2,6% en de kerninflatie 3,4%. Daarom denken we dat het onwaarschijnlijk is dat de Norges Bank de rente de komende maanden zal verlagen. Op 8 mei hebben ze een vergadering en we verwachten geen wijziging van de beleidsrente. Over het algemeen denken we dat de Noorse kroon in 2025 iets beter zal presteren dan de euro.