Publication

Wederuitvoer steeds groter aandeel Nederlandse export

Macro economieNederland

Het Nederlandse uitvoervolume groeide in augustus met 2,5% jaar-op-jaar (j-o-j). Deze stijging was voornamelijk te danken aan een grotere uitvoer van machines en apparaten, aldus het CBS*. In deze publicatie gaan we verder in op de splitsing tussen wederuitvoer en uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen onderliggend aan de export.

Goederenuitvoer wordt opgesplitst in twee subcategorieën: wederuitvoer en uitvoer in Nederland geproduceerd goed. In de laatste categorie kan er in het productieproces ook gebruikt gemaakt worden van grondstoffen of onderdelen afkomstig uit een ander land. Wederuitvoer daarentegen betreft goederen of diensten die Nederland binnenkomen en daarna direct doorstromen naar een ander land. Als handelsland is Nederland vanzelfsprekend zwaar verweven met internationale waardeketens. Met de Rotterdamse haven en de vele mogelijkheden voor transport naar de rest van Europa – via land, over water, of in de lucht – is Nederland ideaal gelegen voor wederuitvoer.

Dat de wederuitvoer een groot deel uitmaakt van de totale uitvoer blijkt uit de volgende waardecijfers: in juli 2002 was 40,9% van de totale uitvoer te danken aan wederuitvoer. Dit aandeel is in de 20 jaar daarna gestegen naar 48,7%. Het verloop hiervan is weergeven in de onderstaande linker grafiek. Alhoewel we kijken naar waardeontwikkeling, die de sterk gestegen afzetprijzen verbloemt, is dit nog steeds indicatief voor een toename in het aandeel van de wederuitvoer.

Als we ‘onder de motorkap’ kijken van deze totale uitvoerontwikkeling, kunnen we een splitsing maken tussen categorieën die sterk afhankelijk zijn van wederuitvoer en categorieën die voornamelijk voortkomen uit in Nederland geproduceerd goed. In de rechtergrafiek is de uitvoer van machines en vervoermaterieel weergeven. Hier is te zien dat wederuitvoer een groot deel uitmaakt, maar dat na verloop van tijd Nederlandse productie een grotere rol is gaan spelen en de stijging in uitvoer drijft. Iets vergelijkbaars is te observeren bij grondstoffen en chemische producten.

Dat er meerdere subsectoren zijn die voornamelijk groeien in uitvoer door een groter aandeel van Nederlandse productie is voordelig voor de Nederlandse economie. In vergelijking met wederuitvoer zorgt productie op Nederlandse bodem voor meer werkgelegenheid.

In een volgende Weekly gaan wij in op de vraag waar in Nederland vervaardigde producten naartoe gaan en in hoeverre deze landen last hebben van economische terugval. Namelijk, hoe groter de terugval bij de afnemers, hoe zwaarder dit de Nederlandse economie zal treffen.

* Zie volgende link naar CBS publicatie