Visie op rente en euro - ECB heeft waarschijnlijk genoeg gedaan
De ECB heeft in september de rente verder verhoogd. Dit was niet verwacht door ons, en ook niet op financiële markten. De ramingen voor de rente hebben wij naar boven bijgesteld. De ramingen voor de euro-dollarkoers zijn ongewijzigd.
ECB heeft rente verder verhoogd, maar lijkt nu klaar
Tijdens de beleidsvergadering van september heeft de ECB de rentetarieven met 25 basispunten (bp) verhoogd. Hoewel een dubbeltje op zijn kant, was het tegen onze verwachting en die op de financiële markten in. Tijdens de persconferentie liet ECB president Christine Lagarde wel doorschemeren dat de centrale bank nu waarschijnlijk genoeg heeft gedaan en de rente niet nóg verder hoeft te worden verhoogd. Volgens de ECB is de rente nu op een niveau waarbij het een ‘substantiële’ bijdrage gaat leveren aan de tijdige terugkeer van de inflatie naar de doelstelling, mits dit renteniveau voor een voldoende lange periode wordt aangehouden. Wij denken dat de renteverhoging in september inderdaad de laatste is geweest. Daarnaast verwachten we nog steeds dat de ECB in maart 2024 de rente voor het eerst kan verlagen. De economie van de eurozone is gedurende het laatste kwartaal van 2022 en de eerste twee kwartalen van 2023 vrijwel gestagneerd. Onze verwachting is dat de economie ook in de tweede helft van 2023 en eerste helft van 2024 licht zal krimpen of stagneren. De onderliggende inflatoire druk zal hierdoor afnemen, waardoor het inflatiedoel van de ECB weer in zicht komt. Wel denken we dat de beleidsrente eind 2024 25bp hoger zal liggen dan onze eerdere prognose. De ECB heeft in september nieuwe ramingen voor de economische groei en inflatie gepresenteerd. Daarbij zijn de groeiprognoses fors neerwaarts bijgesteld. Nu verwacht de ECB dat de economie van de eurozone met 0,7% groeit in 2023 en met 1,0% in 2024. Het gat tussen de ramingen van de ECB en onze eigen voorspellingen is hierdoor kleiner geworden, maar de prognoses van de ECB zijn nog steeds iets hoger dan onze. Hetzelfde geldt voor de inflatieprognoses.
Lange rente volgend jaar omlaag
De 10-jaarsrente op Nederlandse staatsleningen is in september gestegen. Dit gebeurde vooral onder invloed van gebeurtenissen in de VS. Hoewel de Amerikaanse centrale bank (de Fed) in september de rente (zoals werd verwacht) niet veranderde, bleef de deur naar een extra renteverhoging op een kier staan. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg hierdoor fors en trok de tarieven op andere obligatiemarkten mee. We denken dat de lange rente voor het eind van dit jaar al weer kan dalen, als duidelijk wordt dat centrale banken de rente niet verder verhogen, en rond maart 2024 zelfs al weer kunnen gaan verlagen. In 2024 verwachten we aanhoudende renteverlagingen door de ECB en de Fed, waardoor de 10-jaarsrente verder zal dalen.
Wisselkoers EUR/USD gedaald
De euro-dollarkoers is in september gedaald onder invloed van de beleidsvergaderingen van de ECB en Fed in september. De boodschap van de ECB was namelijk duidelijk minder verkrappingsgezind dan die van de Fed. Hierdoor daalde de euro ten opzichte van de dollar. We denken dat de euro volgend jaar licht onder druk zal blijven staan. We hebben onze ramingen niet gewijzigd.