Visie op rente en euro - Blik verschuift naar wat de ECB na juni gaat doen


Ramingen vrijwel onaangepast. Wij rekenen op een eerste renteverlaging door de ECB tijdens de beleidsvergadering van 6 juni. De FED gaat volgens onze huidige ramingen in juli de rente verlagen. Recente inflatiecijfers in de VS zijn hoger dan verwacht, hierdoor zijn de risico’s rondom deze raming toegenomen. De lange rente is in mei licht opgelopen. De ramingen voor euro-dollar is ongewijzigd.
De draai van de ECB start in juni
Sinds de laatste beleidsvergadering van april is de verwachting voor een start van renteverlagingen door de ECB in juni verder toegenomen. Een belangrijk signaal tijdens die vergadering was het feit dat de ECB voor het eerst expliciet refereerde aan renteverlagingen. Meer recent gaf ECB hoofdeconoom Philip Lane aan dat ‘buiten grote verassingen, is er op dit moment genoeg bewijs om het huidige restrictieve niveau van rentes te laten zakken‘. Door deze en andere uitlatingen hebben ook beleggers de verwachting van een renteverlaging op 6 juni overgenomen. De eerste renteverlaging van 25 basispunten is dan ook grotendeels ingeprijsd op financiële markten. Dit heeft ook gezorgd voor een lichte daling van de 3-maands Euribor rente.
Waar de overtuiging over de start van de renteverlaging groot is, is de verwachting over opvolgende renteverlagingen omgeven met meer onzekerheid. ECB president Christine Lagarde benoemde tijdens de persconferentie in april dat de ECB doorgaat met het per beleidsvergadering kijken of een renteaanpassing volgt. Wij blijven voor nu bij onze verwachting dat de ECB tijdens elke opvolgende beleidsvergadering dit jaar de rente verder zal verlagen.
Recent zijn de risico’s rondom de renteverwachtingen wel toegenomen. In de eurozone zijn economische cijfers over het eerste kwartaal beter dan verwacht waardoor sommige beleggers twijfelen aan het aantal renteverlagingen door de ECB dit jaar. Daarnaast draait de economie van de Verenigde Staten stevig door en laten recente inflatiecijfers niet de daling zien die verwacht werd. Hierdoor nemen de verwachtingen ten aanzien van renteverlagingen door de Amerikaanse Centrale Bank (FED) verder af. Dit heeft spillover effecten op mondiale kapitaalmarktrentes. Samen hebben de hiervoor genoemde factoren dan ook geleid tot een hogere lange rente. De Nederlandse 10-jaarsrente op overheidsobligaties heeft de stijging die de afgelopen maanden was ingezet in mei doorgezet.
Lange rente licht opgelopen in mei
Het in- en uitprijzen van renteverlagingen in de eurozone en de VS heeft sinds eind 2023 tot bewegingen op financiële markten geleid. Dit heeft per saldo geleid tot een stijging van de lange rente. Wij denken dat de lange rente gedurende de rest van het jaar gaat dalen als de ECB de beleidsrente verder verlaagt. We hebben onze ramingen voor het niveau van de lange rente voor het eind van 2024 ongewijzigd gelaten.
Wisselkoers EUR/USD ongewijzigd
De hoger dan verwachte inflatie in de VS heeft de dollar in de afgelopen maanden in waarde doen toenemen. Dit heeft onder andere ook de EUR/USD onder druk gezet. We hebben onze raming voor de EUR/USD ongewijzigd gelaten.