Oorlog in Oekraïne leidt tot hogere prijzen van industriële goederen.
De inflatie in Nederland is sinds eind vorig jaar opgedreven door drie groepen producten.
De bekendste van deze drie is energie. Ook voedingsmiddelen en industriële goederen zijn in prijs gestegen. In deze weekly zoomen we in op de prijsstijgingen van industriële goederen. De oorlog in Oekraïne zal de industriële aanvoerlijnen wederom opschudden, met name omdat Rusland een belangrijk uitvoerland is van industriële grondstoffen zoals nikkel, palladium en platina. Dit zal een prijsopdrijvend effect hebben.
De prijsstijgingen van industriële goederen werden tot voor kort veroorzaakt door problemen in internationale aanvoerketens als gevolg van de pandemie. Wereldwijd snel herstel van de vraag in 2021 leidde samen met hogere grondstoffenprijzen en achterblijvend aanbod tot oplopende prijzen en schaarste van industriële goederen. Voor bijvoorbeeld halfgeleiders, een cruciaal product bij de vervaardiging van allerlei industriële producten zoals auto’s, was deze schaarste zelfs historisch groot. In de figuur hieronder is goed te zien hoe deze bottlenecks bij industriële goederen doorwerken op de inflatie. Het blijken vooral duurzame industriële goederen te zijn die de prijsstijgingen gedreven hebben. De figuur laat de bijdrage van industriële goederen (exclusief energie) aan de Nederlandse inflatie (CPI) zien. Hierin worden 3 groepen industriële goederen onderscheiden: duurzame industriële goederen zoals auto’s, machines en kasten; semi-duurzame industriële goederen zoals truien en schoenen; en niet-duurzame industriële goederen zoals zeep en andere schoonmaakmiddelen.
Wie dacht dat een minder grimmige fase van de pandemie een einde zou inluiden van de prijsstijging van industriële goederen komt bedrogen uit. Duurzame industriële goederen hebben vaak complexe aanvoerlijnen. Neem bijvoorbeeld auto’s. Hiervoor zijn veel verschillende grondstoffen en halffabricaten nodig. Ook worden diverse onderdelen ervan op verschillende plekken geproduceerd. Al deze productiestappen hadden last van stijgende prijzen en mondiale aanvoerproblemen. De complexiteit van de aanvoerlijnen van duurzame goederen is nog hoger dan bij semi- en niet-duurzame industriële goederen. Voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak, stonden aanvoerlijnen al onder spanning. Vanwege de dominante positie van Rusland op grondstoffenmarkten gooit de oorlog extra olie op het vuur. Juist die metalen die Rusland uitvoert (nikkel, palladium, staal, platina) worden veel gebruikt in de productie van duurzame industriële goederen. Wij verwachten daarom dat industriële goederen ook in 2022 positief bijdragen aan de Nederlandse inflatie. (Jan-Paul van de Kerke)