Publication
22 juli 202215:15

De week van meer huurachterstanden en huisuitzettingen

Macro economyNetherlandsSocial impact

In de eerste maanden van 2022 rapporteerde 37% van de woningbouwcorporaties een toename van het aantal huurders met een huurachterstand, tegen 20% die een afname rapporteerde. De helft van de corporaties zag bij huurachterstanden bovendien een toename in de omvang van de schuld. Ook ziet in de eerste maanden van 2022 bijna 40% van de corporaties een toename in het aantal betalingsregelingen. Vorig jaar was dit één op de drie corporaties.

Dat blijkt uit een enquête die Aedes, vereniging van woningcorporaties, heeft gehouden onder bijna 150 leden. Dit is een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin het aantal achterstanden en de omvang van de achterstanden daalde.

De cijfers van Aedes bieden ook meer zicht op de huisuitzettingen in 2021. Eerder bleek uit het jaarverslag van deurwaarderskoepel KBvG dat het aantal huisuitzettingen in dat jaar gelijk bleef aan 2020. Zowel in 2020 als 2021 werden er zo’n 3000 woningen ontruimd. Volgens Aedes nam het aantal ontruimingen van corporatiewoningen af van 1700 in 2020 naar 1400 in 2021.

Het aantal woningontruimingen van kopers of huurders in een niet-corporatiewoning nam dus met 23% toe. Dit kan erop wijzen dat er in coronajaar 2021 meer ondernemers of anderen met grote schulden werden ontruimd. Ondertussen nam het totale aantal opdrachten aan deurwaarders af, dus inclusief de opdrachten die met een betalingsregeling worden opgelost. Schulden van ondernemers zijn in de regel groter en daardoor minder makkelijk op te lossen met een betalingsregeling. Betalingsregelingen moeten passen bij het nieuwe inkomensniveau, wat bij ondernemers vaak veel lager is.

Door het toenemende aantal huurachterstanden bij corporaties is te verwachten dat in 2022 ook het aantal huisuitzettingen van corporatiehuurders weer stijgt. Ook bij de andere redenen om woningen te ontruimen, zoals onderhuur, is een toename te verwachten in een jaar waarin de koopkracht zo stevig daalt door de hoge inflatie.

Share this research
  • Delen via LinkedIn
  • Delen via Facebook
  • Delen via X
  • Delen via Mail

Auteur

Share this research
  • Delen via LinkedIn
  • Delen via Facebook
  • Delen via X
  • Delen via Mail