Inflatie, graaiflatie, krimpflatie, specuflatie, anticipflatie


Een nieuwe badkamer en het huis van binnen een schilderbeurt, dat waren thuis de plannen voor dit najaar. Eenmaal in offerteland aangekomen viel dat tegen. Voor we aan de offertes toe waren, werd duidelijk dat, afhankelijk van onze besliskracht, voorjaar 2024 een reëler tijdpad zou zijn. De orderboeken zaten tjokvol.
De uiteindelijke offerte was schrikken. We hadden wat voorkennis van vrienden die vergelijkbare werkzaamheden hadden laten uitvoeren. Maar de 30% hogere offerte viel rauw op ons dak.
Een offerte is om te onderhandelen, dus……? Nou, dat viel tegen. Overvolle orderboeken maken dat je als consument minder te eisen hebt. Het argument inflatie wist de aannemer prima uit te leggen in zijn “passende offerte”. Als consument bleef ik wel hangen in de gedachte: hier is sprake van “graaiflatie”. Men probeert een slaatje te slaan uit het feit dat alles toch al duurder wordt, het orderboek vol zit en dat om de eigen winst te spekken, om het populair te stellen.
Dat zag ik verkeerd. In 2020 had de aannemer offertes voor 2021 uitgegeven voordat lonen en bouwmaterialen een flinke vlucht namen. Toen hij bijna een jaar later aan de klussen kon beginnen en de materialen ging inkopen, liep hij tegen een onaangename verrassing aan. “Dat ging hem niet weer gebeuren”. Hij hield dus nu al rekening in zijn offertes met hogere lonen en duurdere bouwmaterialen in 2024.
Het etiket loon-prijsspiraal plakken op mijn individuele voorbeeld, voert wat ver. Mijn zelfverzonnen term “specuflatie” is wellicht te negatief om dit te duiden. Bouwmaterialen worden mogelijk volgend jaar opnieuw duurder en ook de Bouw cao loopt eind dit jaar af. Stevige looneisen lijken in het verschiet te liggen. Speculeren is het dus niet. “Anticipflatie” dan wellicht? De aannemer die duidelijk tekenen ziet dat hij tegen hogere kosten gaat aanlopen en daar in zijn offertes al op anticipeert?
Maar nu de oplossing voor de dure offerte. De oplossing van de aannemer ging in de richting van “krimpflatie”. Hetzelfde bedrag betalen maar er minder volume of kwaliteit voor terugkrijgen. U kent het uit de supermarkt en de horeca. Een zak chips van 250 gram die eerst EUR 2 kost, verkleinen tot 200 gram tegen dezelfde prijs.
Het grootste deel van onze oplossing is ook geïnspireerd op de supermarktwereld: HAMSTEREN. De materialen nu al kopen en opslaan tot we aan de beurt zijn.
Deze column verscheen eerder in Deal! Vakblad voor inkopers van de Nevi