FX Weekly - Het gevecht tussen de Scandinavische valuta’s


In 2023 presteerde de Zweedse kroon beter dan de euro, dollar en Noorse kroon. Dit jaar heeft de kroon nog enig opwaarts potentieel, maar niet zoveel als de Noorse kroon.
Zweedse kroon blijft goed presteren...
In 2023 deed de Zweedse kroon het iets beter dan de euro en versterkte hij merkbaar ten opzichte van de Noorse kroon (hieronder meer over deze valuta). Deze week werden de Zweedse inflatiecijfers voor december gepubliceerd. De CPI kwam uit op 4,4% j-o-j en de CPIF op 2,3%. Ze waren aanzienlijk lager dan de cijfers van november, maar iets boven de marktverwachtingen. Nu de CPIF dicht bij de doelstelling van 2% van de Riksbank ligt, is de kans op nog een renteverhoging afgenomen. De Riksbank is nu dus aan het einde van de verkrappingscyclus. Op 1 februari neemt de Riksbank een besluit over het monetaire beleid. Hoewel de rente vanaf hier waarschijnlijk niet zal stijgen, denken wij ook dat de Riksbank terughoudend zal zijn om het monetaire beleid in 2024 net zo agressief te versoepelen als de Fed en de ECB. Wij denken dat ze de versoepelingscyclus later zal starten. Daarom is er dit jaar ruimte voor de kroon om het beter te doen dan de euro en de Amerikaanse dollar. Wij denken echter niet dat de Zweedse kroon beter zal kunnen presteren dan de Noorse kroon. Daarom hebben we onze prognoses voor de Zweedse kroon licht aangepast.
...maar de Noorse kroon zal het waarschijnlijk beter doen
In 2023 daalde de Noorse kroon ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. De kroon eindigde vorig jaar 6,5% lager ten opzichte van de euro dan hij in januari begon. Hiervoor waren twee belangrijke redenen. Om te beginnen klonk de ECB verkrappingsgezinder en verhoogde de ECB de rente in 2023 met 25 basispunten meer dan de Noorse centrale bank. De Norges Bank verhoogde de rente van 2,75% naar 4,5% en de ECB van 2% naar 4% in 2023. Bovendien daalden de olieprijzen aan het begin van 2023, wat de kroon drukte omdat Noorwegen een belangrijke energie-exporteur is.
Op 13 december verhoogde de Norges Bank de beleidsrente van 4,25% naar 4,5% omdat de inflatie nog steeds te hoog was ondanks het feit dat de economie afkoelde. Dit ondersteunde de kroon. De centrale bank gaf ook aan dat de beleidsrente waarschijnlijk nog enige tijd op 4,5% zal blijven. Dit komt omdat de beleidsrente waarschijnlijk dicht bij het niveau ligt dat nodig is om de inflatie binnen een redelijke tijdshorizon terug te brengen naar de doelstelling.
Voor de toekomst verwachten we een verder herstel van de kroon om de volgende redenen. Ten eerste is de centrale bank misschien dichtbij of aan het einde van de verkrappingscyclus, maar ze kan de beleidsrente nog steeds verhogen als de inflatie te hoog blijft en/of als de kroon aanzienlijk in waarde daalt. De inflatiecijfers voor december kwamen iets lager uit dan verwacht (CPI van 4,8% en onderliggende CPI van 5,5%), maar ze liggen nog steeds duidelijk boven de inflatiedoelstelling van 2%. Op 25 januari neemt de Norges Bank een besluit over het monetaire beleid. Ze zal waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen. We verwachten dat de Norges Bank nog een laatste keer zal verhogen en daarna nog geruime tijd de rente niet zal veranderen. Dit zou de kroon moeten ondersteunen, omdat andere grote centrale banken (Fed, ECB en Bank of England) hun monetaire beleid naar verwachting aanzienlijk zullen versoepelen. Ten tweede verwacht onze energieanalist dat onze vooruitzichten voor de prijs van Brent olie gemiddeld 80 USD/b zullen zijn in het eerste kwartaal van 2024. Na de verwachte renteverlagingen, die de verwachtingen voor een herstel van de vraag zouden moeten verhogen, verwachten we dat de prijs van Brent olie tegen het einde van 2024 90 USD/b zal bedragen. Hogere olieprijzen zijn gunstig voor de kroon. Tot slot heeft Noorwegen de opbrengsten van zijn energierijkdom opgespaard en blijven de fundamentals solide.