FX Weekly - EUR/USD weer boven 1,10, waarom?
Belangrijke factoren wijzen in de richting van een lagere EUR/USD. Maar deze werden genegeerd en EUR/USD steeg weer boven 1,10. Opwaarts potentieel is beperkt en zwakte in de koers van EUR/USD nog steeds aan de horizon.
Belangrijke drijfveren wijzen in de richting van een lagere EUR/USD
EUR/USD is terug boven 1,10 en de belangrijkste vraag is waarom. De redenen waarom EUR/USD niet boven 1,10 zou moeten staan, zijn de volgende. Ten eerste bewogen de renteverschillen tussen de VS en Duitsland in het voordeel van de Amerikaanse dollar. Deze renteverschillen wijzen op een aanzienlijk lagere EUR/USD. Ten tweede is zijn de macro-economische cijfers van de eurozone over het algemeen tegengevallen, terwijl die voor de VS iets mee vielen. Dit zou ook moeten leiden tot een lagere EUR/USD. Ten derde hebben speculanten al een groot aantal euro’s in positie. Daarom zou het opwaarts potentieel beperkt moeten zijn.
Waarom staat EUR/USD dan weer boven 1,10?
Waarom staat EUR/USD dan weer boven 1,10? Om te beginnen stijgt een valuta als de groei-inflatiemix positief is. Afgelopen vrijdag kwam bij het Amerikaanse banenrapport het uurloon hoger uit dan verwacht, terwijl de non-farm payrolls lager waren. De inflatiecomponent was dus hoger dan verwacht en de economische groeicomponent iets zwakker. Na de publicatie steeg de rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties, terwijl de rente op twee-en vijfjaars staatspapier daalde, waarbij de tienjaars rente reageerde op de hogere uurlooncijfers en de kortere looptijden op een mogelijk zwakkere economie. Hogere inflatie die resulteert in hogere rentes is alleen gunstig voor een valuta als de economie het ook goed doet. De Amerikaanse dollar lijkt dus zwakker te zijn door de minder gunstige groei-inflatiemix. Bovendien verwacht de markt nu meer renteverlagingen door de Fed in 2024, terwijl de verwachtingen voor renteverhogingen voor dit jaar niet zijn veranderd. Amerikaanse inflatiecijfers vandaag waren iets lager dan verwacht en dit zorgde ook voor lagere rentes op staatsobligaties en een lagere dollar.
Hoeveel opwaarts potentieel heeft EUR/USD?
Wij denken dat het opwaarts potentieel van EUR/USD beperkt is en we verwachten zelfs een lagere EUR/USD. We verwachten dat de inflatie in onze prognosehorizon zal dalen en dat er in het vierde kwartaal van 2023 een recessie in de VS zal beginnen. Dus zowel de groei als de inflatie zullen dalen in de VS. Maar we verwachten dit ook voor de eurozone. Het relatieve tempo zal bepalen wat het effect is op EUR/USD. Bovendien verwachten we in 2024 agressieve renteverlagingen voor de Fed en de ECB. De markt heeft ons scenario voor de Fed bijna ingeprijsd, maar totaal niet voor de ECB. Dit zal leiden tot een aanzienlijke verzwakking van EUR/USD. Tot slot zullen de grote posities in de euro vroeg of laat invloed hebben op de koers van EUR/USD. Als beleggers niet langer de overtuiging of het geduld hebben om deze posities aan te houden, kan een aanzienlijke verkoopgolf het gevolg zijn. We blijven dus bij ons standpunt dat het opwaarts potentieel van EUR/USD beperkt is en dat we zwakte verwachten in de toekomst.