FX Weekly - EUR/USD terug onder 1,10
EUR/USD terug onder 1,10. Daling in Nieuw-Zeelandse dollar na renteverlaging van 50 basispunten.
EUR/USD terug onder 1,10
In de afgelopen maanden testte EUR/USD verschillende keren het niveau van 1,12, maar de markt was niet in staat om het te doorbreken. De laatste keer was op 30 september. Sindsdien is EUR/USD gedaald. EUR/USD is terug onder het niveau van 1,10 en de US-dollarindex staat nu op 102,60.
Eén reden was dat de markt nerveuzer was over de situatie in het Midden-Oosten. Daarom was de markt terughoudend om de dollar te verkopen, want het is geen goed idee om short te gaan in de belangrijkste veilige havenvaluta voor het geval het sentiment erg risicomijdend zou kunnen worden. Een andere reden was dat de markt de renteverlagingsverwachtingen voor de Fed begon terug te schroeven op basis van sterkere Amerikaanse macro-economische cijfers, in het bijzonder het sterke banenrapport van september. De financiële markten gaan nu uit van een totale renteverlaging van 50 basispunten dit jaar (in lijn met onze visie), vergeleken met 75 basispunten eind september. Bovendien zijn de tienjaars renteverschillen voor de nominale en reële rente tussen de VS en Duitsland verschoven in het voordeel van de VS, wat de dollar ondersteunt ten opzichte van de euro.
Voor de komende maanden verwachten we dat EUR/USD binnen de bandbreedte van 1,07-1,12 zal blijven met een prognose voor het einde van het jaar van 1,10. Onze verwachtingen voor de Fed en de ECB zijn in lijn met de marktconsensus. Het is dus waarschijnlijk dat EUR/USD dicht bij het huidige niveau blijft. Maar de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen zou op korte termijn een negatieve invloed kunnen hebben op de dollar. Al met al verwachten we de komende maanden range-trading.
Daling in Nieuw-Zeelandse dollar na renteverlaging van 50 basispunten
Sinds eind september is de Nieuw-Zeelandse dollar verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. Maar de beweging was groter ten opzichte van de Amerikaanse dollar, omdat de Amerikaanse dollar over de hele linie sterker werd.
Vanochtend verlaagde de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) de beleidsrente met 50 basispunten naar 4,75%. Dit was conform de verwachtingen van analisten, maar de financiële markten hadden een renteverlaging van 50 basispunten niet volledig ingeprijsd. Voorafgaand aan de vergadering rekende de markt op een renteverlaging van 44 basispunten bij de vergadering van vandaag en 50 basispunten bij de vergadering van 27 november. Als gevolg hiervan is de Nieuw-Zeelandse dollar sinds het besluit verzwakt.
Dit was een versnelling in het tempo van de renteverlagingen. De RBNZ heeft een doelstelling dat consumentenprijsinflatie binnen haar doelbereik van 1 tot 3 procent ligt en convergeert naar het midden van 2 procent. In de verklaring staat dat de binnenlandse activiteit zwak is en dat de leden ervan overtuigd zijn dat de inflatie naar het doel convergeert. Toekomstige wijzigingen in de beleidsrente zijn afhankelijk van de veranderende beoordeling van de economie.
De markt rekent op nog een verlaging met 50 basispunten tijdens de vergadering op 27 november. Wij delen deze mening. Wij denken dus dat de zwakte van de Nieuw-Zeelandse dollar tot stilstand zal komen, tenzij de financiële markten risicomijdend worden. Over het algemeen daalt de Nieuw-Zeelandse dollar als beleggers risicomijdend worden omdat het een valuta is die afhankelijk is van wereldwijde en economische groei in Nieuw-Zeeland en de valuta heeft een relatief lage liquiditeit.