Consumentenvertrouwen rijmt niet met de bestedingen
Het consumentenvertrouwen is in juni gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten door het CBS. In juni kwam het vertrouwen uit op -50. Consumenten waren pessimistischer over zowel hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als die in de komende twaalf maanden. Daarnaast vonden zij de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in de afgelopen twaalf maanden. Dit heeft met name te maken met de sterke prijsstijgingen; 77 procent van de respondenten vond dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen.
Tegenover dit sombere plaatje staat een forse groei van de consumptieve bestedingen in april. Consumenten hebben in die maand 14,8 procent meer besteed dan in dezelfde maand vorig jaar, volgens CBS-data. De grafiek hieronder laat dan ook zien dat er een ontkoppeling lijkt plaats te vinden tussen de consumentenbestedingen en de vertrouwensindicator.
Wij vermoeden dat deze ontkoppeling tijdelijk is. Het lage vertrouwen zal uiteindelijk z’n weerslag hebben op de bestedingen. Deze ontwikkeling zien we al in de transactiedata van ABN AMRO klanten: in mei en juni daalden de jaar-op-jaar bestedingen fors, ten opzichte van de eerste 4 maanden van dit jaar. De minder sterke stijging in bestedingen in het tweede kwartaal van dit jaar is niet te danken aan het gebrek aan bestedingsruimte van de consumenten. Het opgebouwde is namelijk nog steeds fors[PR1] , vermogens zijn afgelopen jaar flink gestegen en de vooruitzichten op de arbeidsmarkt nog steeds goed. Maar consumenten lijken zich zorgen te maken over de hoge prijzen in combinatie met talloze andere onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne, verkappende financiële condities en naschokken (en opleving) van corona. (Nora Neuteboom)