Publication

China - Hoe de groei te stutten terwijl het groeimodel op de schop gaat?

Macro economieChinaOpkomende markten

Tegenwind vanuit de vastgoedsector en de mondiale groeivertraging blijft groeimomentum drukken. We verwachten aanhoudende (gerichte) steun, die de groei op kwartaalbasis in 2024 moet stutten, maar we voorzien nog steeds een daling van de groei op jaarbasis, naar 4,7% in 2024 (2023: 5,2%).

De op 17 januari gepubliceerde bbp-cijfers over het vierde kwartaal van 2023 lagen dicht in de buurt van de consensus-verwachtingen, inclusief de onze. De groei op jaarbasis versnelde naar 5,2% j-o-j (K3: 4,9%) onder invloed van basiseffecten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022, maar de groei op kwartaalbasis vertraagde naar 1,0% k-o-k (seizoensgecorrigeerd, K3: 1,5%). Hoewel de economie zich heeft hersteld van het dieptepunt in het tweede kwartaal van 2023 (+0,6% k-o-k), is er nog steeds tegenwind vanuit de vastgoedsector en de vertraging van de wereldwijde vraag. De groei voor geheel 2023 kwam uit op 5,2%, net boven de doelstelling van 5%. De aandacht verschuift nu naar de jaarlijkse NPC-vergadering begin maart, wanneer de groeidoelstelling voor 2024 bekend wordt gemaakt. Zonder een soortgelijke heropeningsbonus als in 2023, en in een periode waarin Beijing probeert het groeimodel aan te passen, zal de groei in 2024 meer afhankelijk zijn van effectieve beleidsondersteuning. Wij verwachten dat de PBoC doorgaat met stapsgewijze monetaire versoepeling en dat er extra gerichte (begrotings)steun komt, maar we voorzien geen ouderwets ‘kredietkanon’. Al met al hebben we onze groeiprognoses voor 2024 en 2025 ongewijzigd gelaten op respectievelijk 4,7% en 4,6%.

Groei wordt nog steeds gedrukt door zwakte in de vastgoedsector en de externe vraag

De macrodata over de maand december leverden een gemengd beeld op. Ook lieten ze zien dat het groeimomentum nog steeds broos is en dat het herstel na de dip in het tweede kwartaal van 2012 nogal onevenwichtig verloopt. Positief was dat de investeringen in infrastructuur versnelden als gevolg van stimulerend beleid, terwijl de detailhandelsverkopen en de export op maandbasis aantrokken. De inkoopmanagersindices (PMI's) van Caixin brachten ook een lichtpuntje, met een stijging van de samengestelde PMI naar 52,9 (nov: 51,5). De officiële PMI voor de verwerkende industrie en de krediet-verlening stelden daarentegen teleur, terwijl het plaatje voor de vastgoedsector uitermate zwak bleef. De jaarlijkse krimp van de verkoop van woningen en van de vastgoedinvesteringen nam alleen nog maar verder toe in december, terwijl de huizen-prijzen ook blijven dalen. Verder was voor het eerst sinds de mondiale kredietcrisis de CPI-inflatie negatief gedurende drie opeenvolgende maanden, hoewel de deflatoire druk recentelijk iets lijkt af te nemen. Het werkloosheidscijfer steeg marginaal tot 5,1%. Al met al daalde de maandelijkse bbp-groeiraming van Bloomberg naar 7,3% j-o-j (nov: 7,6%).Voor de toekomst verwachten we dat de kwartaalgroei iets zal aantrekken ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023, geholpen door additionele steunmaatregelen (en het doorsijpelen van eerdere steunmaatregelen). Overigens zullen de Chinese macrodata in het eerste kwartaal zoals gewoonlijk vertekend worden als gevolg van verschillen in de jaarlijkse timing van het Chinese nieuwjaar.

Groei dit jaar sterker afhankelijk van stimulus: we verwachten meer gerichte steun, maar geen ‘kredietkanon’

Zonder een vergelijkbare ‘heropeningsbonus’ als in 2023, en met het aanhouden van de tegenwind vanuit de vastgoed-sector en de vertraging van de mondiale vraag, lijkt dit jaar meer stimulus nodig om een fatsoenlijk groeipercentage te halen (van zeg 4,5-5%, doelstelling wordt tijdens jaarlijkse NPC begin maart bekend gemaakt). Zeker als ook nog eens wordt bedacht dat Beijing intussen tracht het groeimodel te hervormen. Tijdens de jaarlijkse Central Economic Work Conference in december kondigde Beijing een effectievere en meer coherente beleidsmix aan voor 2024. De geloofwaardigheid van overheidssteun lijdt tot nog toe aan een gebrek aan consistentie. Zo deed de recente aanscherping van de regels voor videogames beleggers denken aan de regulatory crackdown van internetplatforms. En onlangs logenstrafte de PBoC de verwachtingen voor een (bescheiden) renteverlaging. Hoewel een deel van de effecten van eerdere stimulerings-maatregelen nog steeds doorwerkt (de PBoC injecteerde in december bijvoorbeeld CNY 350 mrd in enkele staatbanken ter ondersteuning van de financiering van de vastgoedsector), verwachten we een verdere geleidelijke monetaire versoepeling en meer gerichte (begrotings)steun. Dit wordt bevestigd door recente plannen om CNY 1 trn ultralange staatsobligaties uit te geven en de aankondiging van een verlaging van de reservevereisten voor banken met 50 bp. Naar verluidt werkt Beijing ook aan een fonds van CNY 2 trn om de aandelenmarkten te stabiliseren. Hoewel de pendule weer verschuift van 'derisking' naar stabilisatie van de groei, verwachten we nog altijd geen ouderwets ‘kredietkanon’, zoals dat bijvoorbeeld tijdens de mondiale kredietcrisis werd uitgerold. Dat zou immers indruisen tegen de langetermijndoelen van Beijing om de totale leverage in toom te houden en de afhankelijkheid van de economie van onroerend goed te verminderen.