Publication

China: Beleidsversoepeling na zelf veroorzaakte groeivertraging

Macro economieChinaOpkomende markten

Groei vertraagt in 3e kwartaal zoals verwacht; voor 4e kwartaal gaan we uit van herstel kwartaalgroei, Met meer tegenwind vanuit vastgoed en energie verwachten we enige versoepeling van het beleid. } Grondstoffen drijven productenprijsinflatie verder omhoog; doorwerking naar CPI-inflatie beperkt.

Zoals verwacht is de bbp-groei in het 3e kwartaal fors vertraagd tot 0,2% k-o-k (K2: 1,2%) en 4,9% j-o-j (K2: 7,9%). Dat kwam vooral door de aangescherpte mobiliteitsbeperkingen na de Delta-uitbraak in juli. Dit had een aanzienlijk, zij het kortstondig, effect op de dienstensector. Nu de beperkingen zijn versoepeld, het vaccinatiepercentage 75% bedraagt en de exportsterkt blijft, verwachten wij dat de kwartaalgroei in het 4e kwartaal aantrekt, mede in de veronderstelling dat het beleid wat wordt versoepeld. Toch is er sprake van tegenwind vanuit de vastgoedsector (versterkt door de Evergrande-crisis) en de energiesector. Deze tegenwind - die heeft geleid tot een vertraging van de industriële productie en de investeringen – vloeit deels voort uit eerder genomen maatregelen om risico's in de vastgoedsector en de vervuiling terug te dringen. Wij laten onze groeiprognoses voor 2021 (8,3%) en 2022 (5,5%) vooralsnog ongewijzigd, maar de risico's blijven neerwaarts gericht.

Enige versoepeling van het beleid in het verschiet

De groeidoelstelling voor 2021 van "meer dan 6%" zal zeker worden gehaald, maar als het beleid niet wat wordt versoepeld kan de groei in 2022 (onze prognose: 5,5%) lager uitvallen dan wat Peking wenselijk acht. De groeidoelstelling voor 2022 wordt officieel begin maart tijdens het jaarlijkse Nationale Volkscongres bekend, al kan hiervan mogelijk al in december (tijdens de bijeenkomst van een economisch comité) een indicatie worden verkregen. Wij gaan uit van een stapsgewijze versoepeling van het beleid. Op monetair vlak verwachten we de komende maanden onder meer een verdere verlaging van de bancaire reserve-vereistenmet 50 bp. Op begrotingsvlak verwachten we dat lokale overheden meer ruimte krijgen om de infrastructuuruitgaven op te voeren. Het energiebeleid is al wat versoepeld. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om de energievoorziening tijdens de winter veilig te stellen. De steenkoolproductie is opgevoerd, de elektriciteitsprijzen zijn geliberaliseerd, de stroom-tekorten zijn verminderd en er is ingegrepen om de stijging van de steenkoolprijzen te stoppen.

Producentenprijsinflatie op recordhoogte, maar nog vrijwel niet doorberekend in CPI-inflatie

De producentenprijsinflatie (PPI) bereikte in september een recordhoogte van 10,7% j-o-j (augustus: 9,5%). De hernieuwde stijging ervan in de zomer werd aangewakkerd door de grondstoffensector, met een scherpe toename van de prijzen voor kolen en andere energiebronnen tegen de achtergrond van productiestops in energie-intensieve sectoren. Recente over-heidsmaatregelen moeten deze druk enigszins helpen verlichten, al zal de jaarlijkse PPI-inflatie de komende maanden wel hoog blijven. Ondertussen daalde de CPI-inflatie in september onder invloed van de voedselprijzen tot een vijfmaands dieptepunt van 0,7% j-o-j. Hierdoor kwam het verschil tussen de PPI- en de CPI-inflatie op een nieuw record van 10%-punten uit. Ook de kerninflatie bleef gematigd, op 1,2% j-o-j. Dit alles wijst erop dat de doorwerking van de hogere PPI-inflatie in de consumentenprijzen nog steeds beperktis, al zijn er enkele milde signalen die wijzen op een toenemende doorwerking. Dit zou enige ruimte moeten laten voor een gematigde beleidsverruiming ter ondersteuning van de groei.