Goud Watch - De vooruitzichten voor goud blijven negatief
De goudprijs staat 7,5% lager dan aan het begin van het jaar. De vooruitzichten voor goud blijven negatief. Onze raming voor eind 2021 staat op USD 1.700 per ounce en eind 2022 USD 1.500 per ounce.
Inleiding
De goudprijs staat nu met USD 1.755 per ounce 7,5% lager dan aan het begin van het jaar. Dit ging niet in een rechte lijn. Er waren momenten dat de goudprijs juist steeg. Toen daalde de dollar omdat de Amerikaanse rente gecorrigeerd voor inflatie ook daalde. Maar sinds begin juni is de goudprijs gedaald. De goudprijs lag op 9 augustus zelfs onder het niveau van USD 1.700 per ounce. Maar het lijkt erop dat beleggers daarna weer goud zijn gaan kopen. Toch staat de goudprijs onder druk. Waarom? Ten eerste hebben beleggers hun verwachtingen rondom de Fed aangepast. Ze denken dat de Fed nu eerder overgaat tot het verhogen van de rente dan dat ze eerder aannamen. Hierdoor is ook de tweejaars rente op Amerikaans staatspapier en de rente gecorrigeerd voor inflatie gestegen. Een hogere rente maakt goud als belegging minder aantrekkelijk. Daar komt bij dat de dollar met 5% is gestegen dit jaar. Een hogere dollar is over het algemeen negatief voor de goudprijs.
De vooruitzichten voor goud blijven negatief
We verwachten dat de goudprijs verder zal dalen. Daarom hebben wij onze ramingen voor het einde van dit jaar en eind volgend jaar niet aangepast. Onze raming voor eind 2021 staatnog steeds op USD 1.700 per ounce en eind 2022 op USD 1.500 per ounce. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren.
Ten eerste beweegt het beleid van centrale banken naar verkrapping en niet naar verruiming. De centrale banken van Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zuid-Korea zijn albegonnen met het verhogen van de beleidsrente. We verwachten dat de Fed vroeg in 2023 de rente gaat verhogen en dat de Bank of England en Bank of Canada vóór de Fed hiertoe over zullen gaan. De ECB en de centrale banken van Japan, Zweden, Australië en Zwitserland zullen langer wachten en waarschijnlijk laat de rente verhogen. Alleen de centrale bank in China is in kleine stapjes de rente aan het verlagen om de economie te steunen. Doordat centrale banken deze weg in slaan, zullen de rentes op staatsobligaties stijgen. Dat is negatief voor de goudprijs.
Ten tweede verwachten wij dat de tweejaarsrente gecorrigeerd voor inflatie zal stijgen. Enerzijds komt dit doordat de tweejaarsrente op Amerikaans staatspapier stijgt. Weverwachten een iets grotere stijging dan waar de markt nu rekening mee houdt. Anderzijds denken we dat de inflatie in de VS gaat afnemen. Als gevolg hiervan stijgt de tweejaarsrente gecorrigeerd voor inflatie. Dit werkt negatief door op de goudprijs.
Ten derde denken wij dat de Amerikaanse dollar nog gematigd kan stijgen. Doorgaans daalt de goudprijs als de Amerikaanse dollar stijgt.
Ten vierde slot houden beleggers nog steeds veel posities in goud aan; men heeft al goud gekocht. De posities in ETFs zijn wel afgenomen maar ze zijn nog steeds 19% hoger dan begin 2020. De posities in de futures markt zijn echter minder groot.