Publication

FX Weekly - Verandering in de technische trend in EUR/USD

Macro economyUnited KingdomEurozoneGlobal

De technische trend in EUR/USD is veranderd. Het Britse pond presteert beter dan de euro in onze prognosehorizon. We verwachten dat de Noorse kroon en Zweedse kroon gaan herstellen.

Technische trend EUR/USD is veranderd

Eind vorige week verslechterde de trend in EUR/USD aanzienlijk. EUR/USD brak onder het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde, wat duidt op een trendverandering, dat wil zeggen dat de langetermijntrend niet langer positief is. Dit komt op een moment dat de speculatieve gemeenschap al heel veel euro’s heeft gekocht. Waarschijnlijk zijn sommige van deze posities onlangs al gesloten, maar er staan nog steeds veel posities open die gesloten zouden kunnen worden. Met de recente trendverandering kunnen beleggers meer posities van de hand doen en zou EUR/USD kunnen dalen naar de 1.050-1.0640-zone, waar zich verschillende eerdere dieptepunten en steunniveaus bevinden.

Britse pond presteert beter dan de euro binnen onze prognosehorizon

Onlangs is EUR/GBP verzwakt in lijn met EUR/USD. Onze verwachtingen voor de ECB en Bank of England liggen dicht bij de marktconsensus voor 2023. Voor de komende maanden wordt dus een bandbreedte verwacht. De markt rekent op een beleidsrente van 5,75% aan het einde van 2023, iets boven onze verwachting van een piek van 5,50%. Maar als de speculatieve gemeenschap besluit om meer van gekochte euro’s van de hand te doen, zal EUR/GBP waarschijnlijk dalen (hoger Britse pond). Volgende week worden het werkgelegenheidsrapport en de BBP-cijfers van het VK gepubliceerd, wat een katalysator zou kunnen zijn voor een hoger pond als de cijfers sterker zijn dan verwacht. De Bank of England neemt op 21 september een besluit over het monetaire beleid. Een dag eerder worden de inflatiecijfers gepubliceerd. Zowel wij als de markt verwachten een renteverhoging van 25 basispunten op 21 september. Voor volgend jaar verwachten we dat de ECB aanzienlijk zal versoepelen - veel meer dan de Bank of England. Het Britse pond zou het in 2024 goed moeten doen ten opzichte van de euro, omdat de markt veel minder versoepeling door de ECB verwacht dan wij. Wij voorspellen dus een daling van EUR/GBP. Ons koersdoel voor eind 2023 is 0,86 en voor eind 2024 0,82.

Een mogelijk herstel van de Noorse kroon...

Tijdens de vergadering van 16 augustus besloot de Noorse centrale bank unaniem om, zoals algemeen verwacht, de beleidsrente met 25 basispunten te verhogen tot 4%. De activiteit in de economie blijft sterk en de arbeidsmarkt blijft krap. Ondertussen heeft de beleidsrente een verkrappend effect en neemt de inflatiedruk in de economie af. De inflatie is gedaald maar blijft boven de doelstelling. De algemene inflatie bedroeg 5,4% in juli en de onderliggende inflatie 6,4%. De Norges Bank heeft een inflatiedoelstelling van 2%. De kroon heeft zich onlangs enigszins hersteld. Volgende week worden de inflatiecijfers bekendgemaakt en op 21 september neemt de Norges Bank een besluit over het monetaire beleid. Wij verwachten dat de renteverhogingen doorgaan zolang de inflatie niet terug is bij de doelstelling binnen de prognosehorizon. Daarna lijkt het ons onwaarschijnlijk dat de centrale bank de rente binnenkort zal verlagen. Dit is positief voor de kroon. Bovendien heeft Noorwegen de opbrengsten van zijn energierijkdom opgespaard en blijven de fundamentals solide. Daarom voorspellen wij een stijging van de kroon ten opzichte van de euro.

...en ook van de Zweedse kroon

Sinds de laatste beleidsvergadering op 29 juni is de Zweedse kroon iets verder verzwakt en is de inflatie langzaam gedaald. Ook de economie is verzwakt. De algemene inflatie bedroeg 9,3% in juli en de CPIF (consumentenprijsinflatie met een vaste rente) 6,4%. De Riksbank heeft een inflatiedoelstelling van 2% (CPIF). De inflatie is dus nog steeds te hoog en de zwakke kroon zal waarschijnlijk leiden tot meer renteverhogingen door de centrale bank. Volgende week worden de inflatiecijfers bekendgemaakt en op 21 september neemt de Riksbank een besluit over het monetaire beleid. De markt heeft voor dit jaar bijna twee renteverhogingen van 25 basispunten ingeprijsd. Wij denken dat er meer nodig is. We denken ook dat het onwaarschijnlijk is dat de centrale bank in de komende zes tot twaalf maanden zal beginnen met versoepelen. Hogere rente zou de kroon moeten ondersteunen, maar de afzwakkende groei en het verslechterende marktsentiment hebben de neiging om de munt te verzwakken. De combinatie van hogere rentes (meer dan de markt verwacht) en geen risico-aversie zal volgens ons leiden tot een herstel van de kroon.