Publication

FX Weekly - Het Britse pond presteert waarschijnlijk goed

Macro economyEurozoneEmerging markets

Het Britse pond presteert goed. Beperkte stijging voor de Zwitserse frank. Voorlopig geen renteverlagingen door Norges bank; dit ondersteunt de Noorse kroon. Opwaardering van onze prognoses voor de Poolse złoty.

Wijziging van onze andere voorspellingen

Vorige week publiceerden we een FX special over de Amerikaanse verkiezingen en verhoogden we onze EUR/USD-prognoses. In dit rapport melden we wijzigingen in andere wisselkoersvoorspellingen en richten we ons specifiek op het Britse pond, de Zwitserse frank, de Noorse kroon en de Poolse zloty.

Sterling presteert waarschijnlijk goed

De Bank of England (BoE) gaf in augustus het startsein voor een renteverlagingscyclus en verlaagde de beleidsrente met 25 basispunten naar 5,25%. Dit was in lijn met onze verwachtingen. Inkomende gegevens wijzen op een hardnekkig hoge onderliggende inflatiedruk en een aanhoudende loongroei. Deze impliceren opwaartse risico's voor de inflatie op middellange termijn. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de rente in een geleidelijker tempo wordt verlaagd dan bij de ECB en de Fed. Wij verwachten slechts één extra renteverlaging van 25 basispunten in 2024 en vier renteverlagingen (in totaal 100 basispunten) in 2025, waarbij de beleidsrente eind 2025 zal dalen tot 3,5%. Als gevolg daarvan verwachten we dat het Britse pond het in onze prognoseperiode beter zal doen dan de dollar en de euro. Een risico om in de gaten te houden is de aankondiging van de begroting op 30 oktober. De eerste aanwijzingen zijn dat de verkrapping van het begrotingsbeleid sterker zal zijn dan eerder werd verwacht. Dit kan later in 2025 op de groei drukken, waardoor de BoE het tempo van de renteverlagingen zal opvoeren. Meer renteverlagingen zullen negatief doorwerken op het Britse pond.

Beperkte opwaarts potentieel voor de Zwitserse frank

Op 20 juni verraste de Zwitserse centrale bank (SNB) de markt door de beleidsrente met 25 basispunten te verlagen naar 1,25%. Ze verklaarde ook dat ze bereid is om indien nodig actief te zijn op de valutamarkten. Sindsdien is de inflatie achtergebleven bij de verwachtingen. De inflatie en de kerninflatie voor augustus kwamen uit op 1,1% j-o-j. Dit is lager dan de prognoses die in juni werden gepubliceerd en lager dan de doelstelling van 2%. Dit en de sterkere Zwitserse frank zullen waarschijnlijk leiden tot meer renteverlagingen dit jaar. De markt verwacht een renteverlaging van 25 basispunten op de vergadering van 26 september en nog een op de vergadering van 12 december. Voor de SNB en de ECB houden wij er dezelfde visie op na als de markt. Daarom is het waarschijnlijk dat EUR/CHF vanaf het huidige niveau zijwaarts zal bewegen. Volgend jaar verwachten we meer renteverlagingen voor de ECB dan voor de SNB. Dit zal waarschijnlijk resulteren in neerwaartse druk op EUR/CHF, wat een stijging van de Zwitserse frank betekent. Maar de zwakte in EUR/CHF zal naar verwachting beperkt zijn, omdat de SNB geen sterke frank wil aangezien de inflatie onder het streefdoel ligt. We hebben onze EUR/CHF-prognoses ongewijzigd gelaten.

Voorlopig geen renteverlagingen door Norges bank; dit ondersteunt de kroon

Op 15 augustus hield de Norges Bank de beleidsrente ongewijzigd op 4,5%. Ze verklaarde dat de beleidsrente waarschijnlijk nog enige tijd op dit niveau zal blijven. De centrale bank zei ook dat de inflatie aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de piek, maar dat de snelle stijging van de bedrijfskosten een verdere desinflatie waarschijnlijk zal vertragen. Het monetair comité was bezorgd over de mogelijkheid dat als de beleidsrente voortijdig wordt verlaagd, de inflatie te lang boven de doelstelling zou kunnen blijven. De inflatie vertraagt wel, maar bedroeg in juli nog steeds 2,8% j-o-j en de onderliggende inflatie 3,3%. De doelstelling van het monetaire beleid is een jaarlijkse CPI-inflatie van bijna 2% op termijn. Sinds eind juli heeft de kroon een herstel ingezet, maar die kwam tot stilstand door een lagere olieprijs. Renteverschillen en ontwikkelingen in de olieprijs zijn belangrijke factoren voor de richting in de Noorse kroon. De markt verwacht geen renteverandering tijdens de vergadering van 19 september en houdt rekening met een mogelijke renteverlaging tijdens de vergadering van 19 december. Wij verwachten dit jaar geen renteverlagingen. Voor volgend jaar verwachten we ook renteverlagingen in Noorwegen, maar minder dan voor de Fed en de ECB. Daarom blijven we verwachten dat de kroon het dit jaar en volgend jaar beter zal doen dan de euro. Maar het opwaarts potentieel kan worden afgerekend door een lagere olieprijs.

Ook voorlopig geen renteverlagingen in Polen

Op 3 juli heeft de Nationale Bank van Polen (NBP), zoals algemeen verwacht, de beleidsrente ongewijzigd gelaten op 5,75%. De centrale bank verklaarde dat de CPI-inflatie waarschijnlijk zal toenemen en boven de inflatiedoelstelling van de NBP zal uitkomen. Dit wordt aangedreven door de gestegen energieprijzen. De inflatieontwikkeling op de middellange termijn zal ook worden beïnvloed door verdere budgettaire en regelgevende beleidsmaatregelen, het tempo van het economisch herstel in Polen en de situatie op de arbeidsmarkt. De centrale bank oordeelde dat het huidige niveau van de beleidsrente bevorderlijk is voor het behalen van de NBP-inflatiedoelstelling op de middellange termijn (2,5% met bandbreedte van +/-1%). Wij denken dat het onwaarschijnlijk is dat de beleidsrente de komende maanden zal worden verlaagd. Verwachte renteverlagingen door de ECB zullen dit jaar en volgend jaar negatief doorwerken op de euro, terwijl de budgettaire onzekerheid in Polen de opwaartse druk op de PLN zal temperen. We hebben onze prognoses voor de PLN verhoogd (lagere EUR/PLN).