Publication

FX Weekly - EUR/USD ramingen naar beneden bijgesteld

Macro economyEurozoneGlobalUnited States

De verkiezingsoverwinning van Trump geeft de dollar een boost. De verkiezingen in de VS overschaduwen de rentebesluiten van centrale banken. We hebben nieuwe ramingen voor macro, ECB en Fed. Downgrade EUR/USD naar 1,05 eind 2024 en 1,0 eind 2025.

Trump verkiezingsoverwinning boost dollar

Sinds duidelijk werd dat voormalig president Trump de Amerikaanse verkiezingen met een ruime marge heeft gewonnen en dat de Republikeinen een meerderheid zullen hebben in de Senaat en het Huis, is de Amerikaanse dollar aanzienlijk gestegen. De Amerikaanse dollarindex steeg met 2,5%, USD/JPY met 3% en de dollar steeg met 3,5% ten opzichte van de euro. Deze reacties waren in lijn met onze visie in het geval van een overwinning van Trump.

EUR/USD ramingen naar beneden bijgesteld

Op woensdag hebben we onze nieuwe macro- en Fed- en ECB-ramingen bekendgemaakt (zie hier voor meer informatie). Onze economen verwachten nu een lager tempo van renteverlagingen door de Fed en meer renteverlagingen door de ECB binnen onze prognosehorizon (tot eind 2026). We verwachten dus een groter monetair renteverschil in het voordeel van de VS. We verwachten voor beide centrale banken in 2025-26 meer renteverlagingen dan de markten momenteel inprijzen, hoewel het verschil met de markt groter is voor de ECB, vooral tegen het einde van 2025. In 2026 zal de markt waarschijnlijk een verkleining van het renteverschil gaan verwachten, hoewel we verwachten dat dit pas na 2026 zal gebeuren. Wat betekent dit voor onze EUR/USD-prognoses? We stellen onze ramingen voor EUR/USD naar beneden bij voor. Onze nieuwe prognose voor eind 2024 is 1,05 (was 1,10), voor eind 2025 is 1,00 (was 1,15) en voor eind 2026 is 1,05. Dit weerspiegelt de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, de Amerikaanse tarieven, de komende versoepeling van de ECB en de toenemende rentespreads.

De verkiezingen in de VS overschaduwen rentebesluiten van centrale banken

Vorige week nam een groot aantal centrale banken een besluit over het monetaire beleid. De uitkomsten waren in lijn met de marktconsensus en de reactie op de valutamarkten weerspiegelde vooral de anticipatie op nog een termijn van Trump. Hier volgt een overzicht van de besluiten. Op 5 november liet de Reserve Bank of Australia de beleidsrente ongewijzigd op 4,35%, zoals algemeen werd verwacht. De centrale bank zei dat de onderliggende inflatie naar verwachting eind 2025 weer aan de bovenkant van de bandbreedte zal liggen en eind 2026 weer in het midden. In het licht hiervan en van het nieuws sinds de vorige vergadering, oordeelde de centrale band dat het gepast was om de geldrente te laten waar hij is. De verklaring was iets verkrappingsgezinder en gaf aan dat de rente voorlopig restrictief moet blijven. Dit gaf steun aan de Australische dollar na het besluit.

Op 6 november liet de centrale bank van Polen de beleidsrente ongewijzigd op 5,75%. Wij denken dat het onwaarschijnlijk is dat de centrale bank het monetaire beleid binnenkort zal versoepelen vanwege de hoge inflatie. De centrale bank van Brazilië verhoogde de Selic-rente met 50 basispunten naar 11,25% omdat de binnenlandse economie sterk is en de inflatie en onderliggende inflatie boven de doelstelling liggen.

Op 7 november verlaagde de Riksbank de beleidsrente zoals algemeen verwacht met 50 basispunten naar 2,75%, terwijl de Norges Bank de depositorente ongewijzigd liet op 4,5%. Hierdoor presteerde de Noorse kroon beter dan de Zweedse kroon. De markt houdt rekening met nog een renteverlaging van 25 basispunten voor de Riksbank dit jaar en geen renteverlagingen in Noorwegen, maar het begin van de versoepelingscyclus begin 2025. De Bank of England verlaagde de Bank Rate met 25 basispunten naar 4,75% en de Fed verlaagde ook de boven- en ondergrenzen met 25 basispunten in lijn met onze prognoses.