Publication

FX Weekly - Beperkt opwaarts potentieel voor de koers van EUR/USD

Macro economieVerenigde StatenEurozone

EUR/USD stond weer boven 1,10. Wij verwachten weinig opwaarts potentieel vanaf de huidige niveaus en zelfs enige neerwaartse beweging in de komende maanden binnen een positieve langetermijntrend. Prognose EUR/USD eind 2023 blijft staan op 1,10

Karakter van een valuta

Verschillende valuta hebben verschillende kenmerken. Deze kenmerken bepalen hoe een valuta zich gedraagt. De Amerikaanse dollar is een cyclische veiligehavenmunt en de euro is een rentegevoelige valuta. Een cyclische veilige haven betekent dat de dollar vaak beweegt op cyclische drijfveren zoals de staat van de Amerikaanse economie en de verwachtingen over het monetaire beleid van de Fed. In tijden van extreme stress kopen beleggers de dollar als veilige haven omdat het de meest liquide valuta is. De euro heeft de neiging te bewegen op de verwachtingen voor het monetaire beleid en de richting van de rente op staatsobligaties. Een valuta als EUR/USD voorspellen betekent dat rekening wordt gehouden met de factoren die de richting van de euro en die van de Amerikaanse dollar bepalen, en met de kracht van elk van deze drijfveren. Sinds eind 2021 wordt EUR/USD vooral gedreven door ontwikkelingen in de renteverschillen tussen de eurozone en de VS: verschillen tussen nominale en reële rente, spreads op de beleidstarieven, 2y, 5y en 10y. De zwakte van EUR/USD tot oktober 2022 en de opleving daarna weerspiegelen vooral veranderingen in de verwachtingen voor het monetaire beleid en de rente. Deze krachten duwden EUR/USD in september 2022 onder 0,96 en niet zolang geleden boven 1,10. Wij denken dat dit jaar renteverschillen de belangrijkste drijfveren van de koers van dit valutapaar zullen blijven. Wij verwachten ook dat de stijging van EUR/USD vanaf de huidige niveaus beperkt zal zijn. Wij denken zelfs dat de koers iets kan dalen. Aan deze visie liggen drie dynamieken ten grondslag.

Weinig opwaarts potentieel in EUR/USD vanaf de huidige niveaus; wij verwachten zelfs enige zwakte.

Ten eerste is de Fed waarschijnlijk aan het einde van haar renteverhogingscyclus en verwachten wij dat de monetaire versoepeling eind dit jaar begint, met agressieve renteverlagingen in 2024. Wij verwachten dat de ECB net iets langer dan de Fed doorgaat met het verhogen van de depositorente en eveneens aan het eind van dit jaar begint met de versoepelingscyclus, gevolgd door agressieve renteverlagingen, zij het minder dan in de VS. De markt heeft een gemengd beeld over de vooruitzichten van de Fed. Enerzijds verwachten de rentemarkten dit jaar al aanzienlijke renteverlagingen voor de Fed en geen verlagingen voor de ECB. Anderzijds verwachten analisten dat de renteverlagingen dit jaar nog niet zullen beginnen. Wij denken dat de rentemarkten renteverlagingen voor de Fed dit jaar grotendeels zullen uitsluiten en dat zou de Amerikaanse dollar vanaf het huidige niveau enigszins moeten ondersteunen.

Ten tweede gaat in de optiemarkt de voorkeur nog steeds uit naar bescherming voor een lagere EUR/USD. Deze bias is minder negatief geworden en staat op het hoogste niveau sinds februari 2022, maar stevig boven nul komen en resulteren in een tekenwisseling lijkt moeilijker. EUR/USD kan verder stijgen als er een opwaarts momentum zijn vanuit de optiemarkt komt, wat momenteel lijkt te ontbreken.

Ten derde heeft de speculatieve gemeenschap al veel euro’s gekocht. Deze posities zijn zeer groot. Beleggers kunnen deze posities nog een lange tijd aanhouden. Maar op een gegeven moment zullen deze beleggers gaan twijfelen of de koers verder zal stijgen en een deel van de posities van de hand doen, wat zal leiden tot een daling in EUR/USD.

Ondanks het feit dat we weinig opwaarts potentieel is in EUR/USD blijft de langetermijntrend positief zolang de koers boven 1,0450 staat.