Publication

Sustainaweekly - Gaat de krapte op de arbeidsmarkt de transitie in de weg staan?

SustainabilityClimate economicsClimate policyEnergy transitionSocial impact

In deze editie van de SustainaWeekly beoordelen we of de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland een belemmering kan vormen voor de ambitieuze plannen van het kabinet om de uitstoot in 2030 met 60% te verminderen. Helaas blijkt uit onze analyse dat dit een zeer reëel risico is. Terwijl de arbeidsmarkt over de hele linie erg krap is (ongeveer 20% van de vacatures is momenteel onvervuld), geldt dit nog meer voor klimaatberoepen. Tussen eind 2021 en maart 2022 is het percentage openstaande vacatures gestegen van 24% naar 36%. Voor de beroepen die het meest direct met de energietransitie te maken hebben, bijvoorbeeld elektrotechnici of installateurs van zonnepanelen, ligt het percentage onvervulde vacatures nog hoger. We concluderen dat er weliswaar goede initiatieven zijn voor om- en bijscholing, maar dat deze op veel grotere schaal moeten worden uitgerold om te voorkomen dat de energietransitie wordt belemmerd door arbeidstekorten.

Economie thema

We hebben gekeken naar arbeidstekorten in Nederland voor beroepen die van belang zijn voor de aanleg van een nieuwe energie-infrastructuur, het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Hoewel de arbeidsmarkt over de hele linie erg krap is, geldt dit nog sterker voor klimaatberoepen, met een veel groter aandeel onvervulde vacatures. Deze tekorten dreigen de transitie te belemmeren zonder meer daadkrachtige maatregelen om op grote schaal te trainen en om te scholen.

ESG in figuren

In een vast onderdeel van onze Weekly presenteren we enkele grafieken met de belangrijkste indicatoren voor ESG-financiering en de energietransitie.