Column

Meer decarbonisatie ambitie!

DuurzaamheidKlimaateconomieKlimaatbeleidEnergietransitieSocial impact

De emissies van broeikasgassen (BKG) in de Nederlandse economie is in de periode 1990-2020 met 16% afgenomen. Dit is een afname van slechts 0,5% per jaar. Duidelijk is dat in dit tempo het Rutte IV 2030-emissiereductiedoel (60% van het niveau van 1990) onbereikbaar is. De vraag is dan: kunnen bedrijven en overheden in krap acht jaar tijd nog meer doen? Het antwoord is relatief eenvoudig: veel geld er tegenaan smijten met minder stroperige regels. En graag rap een beetje allemaal.

Decarbonisatie?

Decarbonisatie is een term die wordt gebruikt voor het verwijderen of verminderen van de uitstoot van met name koolstofdioxide (CO2). Decarbonisatie heeft wereldwijd prioriteit gekregen, omdat het een zeer belangrijke rol speelt bij het beperken van de opwarming van de aarde. Veel bedrijven in vrijwel alle sectoren hebben inmiddels aangegeven om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

Het verminderen van de uitstoot kan op meerdere manieren. De best practice verschilt sterk per bedrijf en per sector. Voor bedrijven in de ene sector is overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen of vervanging van brandstoffen het meest kansrijk. En bedrijven in andere sectoren kunnen weer meer ecologische winst halen met elektrificeren en efficiencymaatregelen.

Decarbonisatietechnieken?

Welke techniek is echter het meest relevant voor welke sector? Het goede nieuws is dat ABN AMRO binnenkort met een rapport komt dat inzicht geeft in de decarbonisatiestrategieën voor sectoren in de Nederlandse economie. Met de nieuwe publicatie maken we de emissies van BKG per sector transparant en laten we ook per sector zien hoe het pad voor verdere emissiereductie eruit ziet tot en met 2030. Maar nog belangrijker, we brengen de belangrijkste strategieën voor bedrijven in kaart om BKG-emissiereductie vaart te geven en het pad richting 2030 te vereffenen.

Decarbonisatiedruk!

Bedrijven in sectoren krijgen in toenemende mate te maken met politiek, consumenten, eindgebruikers, NGO’s en (regionale) overheden die druk uitoefenen op bedrijven om de uitstoot van BKG sterker te reduceren. Het vertaalt zich onder meer ook in strengere wet- en regelgeving.

Op korte termijn kunnen bedrijven hun uitstoot verminderen door energie-efficiency maatregelen in te voeren. Dit is laagdrempelig en mits goed uitgevoerd ook effectief in de reductie van BKG. Daarnaast kunnen processen worden geëlektrificeerd, maar ook warmtepompen, hybride boilers en het uitnutten van restwarmte helpt.

Op de middellange termijn is het noodzaak om de huidige (demonstratie-)projecten van technologieën met bekende werkingsprincipes in praktijk te brengen. Denk aan Carbon Capture & Storage met hoge CO2 concentraties, recycling, groene brandstoffen en geothermieprojecten.

Op de langere termijn is een versnelling van de transitie noodzakelijk, vooral voor de periode tussen 2030 en 2050. Het gaat hier om vernieuwende doorbraaktechnieken en doorontwikkeling van andere technologieën. Denk aan bijvoorbeeld procesinnovaties en de inzet van (groene) waterstof.

Voor het pad tussen 2030 en 2050 zijn nieuwe innovaties nodig of een doorontwikkeling van de huidige. Duidelijk is dat alleen met een goed georkestreerd samenspel tussen private en publieke instellingen en krachtig ingrijpen door alle partijen op korte termijn het 2030-doel haalbaar is.

Deze column heeft op 24 oktober in de Financiele Telegraaf gestaan