Column

Column - Koddig klimaatnieuws

DuurzaamheidKlimaateconomieKlimaatbeleidEnergietransitieSocial impact
Photo by Vahid Kanani via Unsplash
Photo by Vahid Kanani via Unsplash

Er komt soms wat merkwaardig klimaatnieuws over de energietranstie langs. Het zijn dan de nieuwsberichten over alledaagse dingen die verrassend genoeg toch nog veel aandacht kregen. Ik wil hier een paar voorbeelden de revue laten passeren om een beeld te schetsen. We gaan eerst douchen, daarna de tandenpoetsen en tot slot de hond uitlaten. Het blijkt dat het soms allemaal een beetje kan doorschieten. Maar de pietluttigheid ervan heeft ook weer iets vermakelijks.

Douchen

We openen deze rubriek met het watergebruik bij het douchen. In 2023 verbruikte Nederlandse particuliere huishoudens 778 miljard liter drinkwater. Per persoon, per dag komt dat neer op zo’n 119 liter water. Daarvan gebruiken we 30 liter voor het toilet en bijna 46 liter voor een gemiddelde dagelijkse douchebeurt. Bij een niet- waterbesparende douchekop kan het verbruik voor diezelfde douchebeurt zomaar oplopen tot 80 liter water. Tot zover niks opmerkelijks.

Als we dit echter vergelijken met de VS, dan liggen de verhoudingen iets anders. Daar verbruiken ze gemiddeld meer dan 350 liter water per dag pp. Voor het toilet wordt dagelijks per persoon zo’n 70 liter water weggespoeld. Het gemiddelde watergebruik per persoon voor een douchebeurt is in de VS echter iets lager dan bij ons, namelijk gemiddeld 44 liter per dag. Dit hebben ze vast erg oneerlijk gevonden in het Witte Huis. Daarom hebben heeft de Trump-regering ‘douchevrijheden’ gegeven en is de limiet op de waterdruk in douchekoppen afgeschaft. Dit past ook heel goed bij ‘Liberation Day’.

Tandenpoetsen

In ander klimaatnieuws kwam ik tegen dat de tandenborstel ‘stilletjes de afvalcrisis aanwakkert’. Dat klinkt inderdaad serieus. Er gaat achter deze alledaagse plastic en elektrische apparaten kennelijk een sterk groeiende bron van afval schuil. Hoeveel impact heeft dit precies?

Volgens Waste Management gaat het bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk (VK) jaarlijks om meer dan 212 miljoen elektrische opzetborstels en handmatige tandenborstels. Met circa 68,4 miljoen inwoners in het VK, zijn dit 3 tot 4 borstels per jaar. En per jaar dus 580.000 borstels die worden afgedankt. In Nederland zou het dan met diezelfde verhoudingen kunnen gaan om 152.000 borstels en in de VS om 2.888.000. Het gaat om polypropyleen (goed recyclebaar), nylon (moeilijk recyclebaar) en rubber (technisch recyclebaar, maar moeilijk te verwerken). De composteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid van deze materialen valt ook veelal tegen. Wereldwijd leveren die borstels afgerond 3.750.000 ton afval op, uitgaande van een gemiddeld gewicht van 15 gram per tandenborstel. Dat is dus 0,0002% van de jaarlijkse mondiale afvalberg. Valt wel mee dus.

Hond uitlaten

Tot slot wat klimaatnieuws over de trouwe viervoeter. Uit een onderzoek van Curtin University blijkt namelijk dat de milieu-impact van honden groot is. Het dieet van de hond draagt bij aan klimaatverandering, met name de vleesconsumptie van honden. Die is substantieel en heeft negatieve impact op het klimaat. Ook de processen in de huisdierenvoedingsindustrie leveren een bijdrage aan de CO2-uitstoot. Vervolgens hebben ook urine en de uitwerpselen (die niet worden opgeraapt) negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Het verstoort ecosystemen in hoge mate. Maar het verandert vooral de bodemchemie en het draagt bij aan de vervuiling van waterwegen. De hond heeft dus uiteindelijk ook een flinke CO2-pootafdruk. Een hond van gemiddelde grootte produceert 770 kg CO2-equivalenten uitstoot per jaar. Volgens het RIVM zijn er bijna 2 miljoen honden in Nederland, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor amper 1% van de uitstoot van broeikasgassen. Daar ligt hoop ik geen hond wakker van. En bovenal kan onze viervoeter hier natuurlijk zelf allemaal niets aan doen, de mens heeft het er zo naar gemaakt. Dan mag de hond uiteindelijk geen zondebok worden.

Deze column heeft op 28 april in de Financiele Telegraaf gestaan.(Photo by Vahid Kanani via Unsplash)