Publication
1 september 202211:07

Visie op rente en euro - ECB blijft flink op de rem trappen

Macro economyEurozoneNetherlands

De Europese Centrale Bank blijft de officiële rentetarieven flink verhogen, ondanks een naderende recessie. Nadat de ECB in juli de rentetarieven al met meer basispunten verhoogde dan was verwacht, overweegt de centrale bank om tijdens de vergadering van 8 september een nóg grotere rentestap te zetten. De euro blijft onder druk staan versus de Amerikaanse dollar.

ECB overweegt een grotere rentestap

Nadat de ECB in juli de rentetarieven al met meer basispunten (bp) verhoogde dan was verwacht, overweegt de centrale bank om tijdens de vergadering van 8 september een nóg grotere rentestap te zetten. In juli ging de rentetarieven al met 50bp omhoog en diverse leden van de Raad van Bestuur (het besluitvormend orgaan van de ECB) pleiten voor een stap van zelfs 75bp in september. Een aantal andere leden is evenwel voorstander van een meer geleidelijke aanpak. Zijn willen de rente nogmaals met 50bp verhogen, vooral omdat de economie van de eurozone veel schade ondervindt van de sterk verminderde gastoevoer vanuit Rusland en men de economische cijfers even wil afwachten.

De belangrijkste reden voor de forse renteverhogingen zijn de toegenomen inflatierisico’s. Zo zal de stijging van de energieprijzen langer aanhouden dan eerder werd verwacht, nu de gastoevoer uit Rusland beperkt blijft. Dit betekent dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, waarmee het risico toeneemt dat ook de inflatieverwachtingen voor de langere termijn boven het inflatiedoel van 2% van de ECB komen te liggen. Daarnaast dreigen de invoerprijzen op te lopen doordat de wisselkoers van de euro onder druk staat ten opzichte van de dollar, omdat de Amerikaanse centrale bank de rente nog steviger verhoogt dan de ECB.

Wij denken dat na de rentestap in september (50bp in ons scenario) de rente nog wat verder verhoogd zal worden en vervolgens geruime tijd ongewijzigd zal blijven. De depositorente zal in dat geval eind dit jaar 1% bedragen. De economie van de eurozone zakt waarschijnlijk in laatste maanden van dit jaar in een recessie en we denken dat de ECB hierdoor pas op de plaats zal maken. De onderliggende inflatiedruk zal door de recessie namelijk afnemen.

Lange rente weer gestegen

De lange rente is de laatste tijd zeer volatiel. In juli daalde de 10-jaarsrente op Nederlandse staatsleningen fors om vervolgens in augustus weer op te lopen. Het piekniveau van juni van 2,1% werd evenwel niet meer gehaald. De sterke schommelingen komen doordat de inschatting van de inflatie en het monetair beleid in de VS en de eurozone op financiële markten door alle onzekerheid telkens verandert. Wij denken dat op financiële markten momenteel gerekend wordt op té veel renteverhogingen door de ECB. We zien de lange rente weer dalen als de economie van de eurozone later dit jaar aanmerkelijk zal verslechteren. In onze ramingen gaan wij ervan uit dat de 10-jaarsrente zal uitkomen op 1,45% eind dit jaar. Volgend jaar kan de rente weer wat stijgen.

Euro en dollar vrijwel op pariteit

De euro is in juli verder gedaald ten opzichte van de dollar. De EUR/USD zakte zelfs wat onder pariteit. Beleggers gaan ervan uit dat de schade van een mogelijke stop van de gastoevoer uit Rusland groter is voor de eurozone dan voor de VS. Verder verhoogt de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven nog forser dan de ECB. Volgend jaar, wanneer het gat tussen de lange rente in de VS en de eurozone naar verwachting kleiner wordt, sterkt de euro weer wat aan.

Share this research
  • Delen via LinkedIn
  • Delen via Facebook
  • Delen via X
  • Delen via Mail